Pot transmite țânțarii noul coronavirus? Ce spun experții

22 aprilie 2020  |  08:19  |  👁 327 Vizualizari


Noul coronavirus, SARS-CoV2, se transmite prin sistemul respirator, nu prin sânge. Țânțarii pot transmite mai multe virusuri, dar din fericire, noul coronavirus nu se numără printre acestea.

Micul țânțar este una din cele mai periculoase creaturi de pe fața Pământului. Aceste insecte care ne sug sângele sunt responsabile pentru sute de milioane de îmbolnăviri și omoară cel puțin jumătate de milion de oameni în fiecare an. Pentru malarie, zika, febra Dengue și multe alte boli, țânțarii sunt vectorul principal de transmisie. Dar alte virusuri, cum ar fi HIV sau Ebola, nu sunt transmise deloc de țânțari.

Țânțarii au nevoie de sânge pentru a se reproduce, dar nu sunt niște seringi zburătoare. Au și ei sistemul lor imunitar și nu transmit fiecare virus pe care îl absorb. În cazul HIV, nivelul de virus din sânge este foarte scăzut și din acest motiv, țânțarii nu îl preiau.

Pentru Ebola însă, situația e și mai interesantă. Chiar și când cercetătorii au încercat să injecteze țânțari cu virusul Ebola, aceștia nu au fost infectați. Atunci când un țânțar absoarbe sânge, acest sânge ajunge în sistemul digestiv al țânțarului. De acolo, orice virus trebuie să scape din sistemul digestiv al insectei, să infecteze restul corpului și să se răspândească în cap, în sistemul salivar, pentru a putea să se transmită la următoarea mușcătură a țânțarului.

Pentru ca țânțarii să transmită o boală la oameni, trebuie întâi să fie ei infectați la rândul lor, și nu există nici o dovadă că acest lucru se poate întâmpla în cazul noului coronavirus. E puțin ironic, dar sistemul imunitar al țânțarilor ne apără de foarte multe virusuri. Doar gândul că HIV ar putea să se transmită prin mușcături de țânțar e înfiorător. Anumite virusuri au evoluat special pentru a păcăli sistemul imunitar al acestor insecte. Malaria, în special, depinde direct de țânțari pentru a se transmite mai departe. Pentru a ajunge la acest nivel, virusul trebuie să evolueze mult timp în paralel cu țânțarii, adaptându-se la organismul lor și la mediul de transmisie prin mușcături.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.