Pinguinii imperiali, ameninţaţi de schimbările climatice. Cea mai mare specie de pinguin ar putea dispărea în 30 de ani

19 mai 2022  |  06:47  |  👁 347 Vizualizari


Dacă nu ați văzut până acum pinguini imperiali în sălbăticie, ar fi cazul să vă grăbiți deoarece este posibil ca aceștia să dispară în următorii 30-40 de ani din cauza crizei climatice. Este avertismentul dat de biologul Marcela Libertelli și de la Institutul Antarctic Argentinian (IAA).

După ce a efectuat cercetări ample asupra tundrei înghețate din Antarctica, unde pot fi găsite colonii de pinguini imperiali, Libertelli spune că proiecțiile indică că specia mai are de trăi doar câteva decenii pe Pământ, dacă nu se iau măsuri pentru a atenua schimbările meteorologice cauzate de criza climatică, potrivit IFL Science.

În locurile în care climatul aflat în schimbare a decimat specia, coloniile nu au reușit să țină puii în viață timp de mai mulți ani la rând.

În Golful Halley din Marea Weddell, toți puii născuți în a doua cea mai mare colonie de pinguini imperiali au murit în ultimii trei ani consecutiv, spune Libertelli.

Din cauză că gheaţa se formează prea târziu sau se topeşte prea devreme, puii iau contact cu apele antarctice foarte reci şi mor.

Spre deosebire de adulți, puii de pinguin imperial nu au încă penajul necesar pentru a supraviețui în aceste condiții.

Pinguinii imperiali sunt foarte vulnerabili la amenințarea degradării habitatului dată de topirea gheții marine deoarece au cel mai lung ciclu de reproducere față de orice alt pinguin. Asta înseamnă că părinții trebuie să stea pe gheață solidă cu puii lor până când aceștia s-au dezvoltat suficient pentru a fi pregătiți pentru înot, dar pur și simplu nu li se oferă timp pentru a finaliza ciclul.

Pinguinii imperiali au cel mai lung ciclu de reproducere dintre toți pinguinii. După ce se naște puiul, un părinte continuă să-l poarte între picioare pentru a-i oferi căldură până când cel mic își dezvoltă penajul final.

„Dacă apa ajunge la pinguinii nou-născuți, care nu sunt pregătiți să înoate și nu au penaj impermeabil, aceștia mor de frig și se îneacă”, a spus Libertelli; și nu pare că aceste condiții se vor îmbunătăți prea curând.

„Estimările sugerează că coloniile care sunt situate între latitudinile 60 și 70 de grade sud vor dispărea în următoarele câteva decenii, adică în următorii 30, 40 de ani”, a spus ea.

„Dispariția oricărei specii este o tragedie pentru planetă. Fie că este mic sau mare, plantă sau animal, nu contează. Este o pierdere pentru biodiversitate”, a spus Libertelli.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.