Persoanele alergice la gluten pot beneficia de un tratament special în spitale și instituții de învățământ

Mai mulţi parlamentari au depus la Senat un proiect legislativ care prevede înfiinţarea Registrului de Evidenţă a persoanelor cu intoleranţă la gluten, dar introduce şi obligaţia ca spitalele, grădiniţele şi şcolile să asigure porţii de mâncare fără gluten.

Proiectul de lege prevede: „Toate alimentele ambalate, medicamentele, suplimentele nutritive şi produsele cosmetice vor conţine, conform cu fişele de produs şi auditurile interne realizate, una din informaţii: Conţine gluten; Conţine urme de gluten; Produs într-o unitate care procesează alimente care conţin gluten; Nu conţine gluten.

Toate unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar vor asigura copiilor cu intoleranţă la gluten, dovedită prin adeverinţă medicacă de la medicul specialist, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul. Porţiile de mâncare fără gluten vor fi pregătite în recipiente separate, cu ustensile separate şi din ingrediente inscripţionate „fără gluten”.

Citiți și De vorba cu psihologul: etape in viata de mama pe care trebuie sa le stii

Toate spitalele din România, indiferent că sunt de stat sau private, vor avea obligaţia de a asigura pacienţilor cu intoleranţă la gluten toate mesele pe care le presupune spitalizarea.

Propunerea legislativă mai prevede înfiinţarea unui centru pentru a ţine evidenţa persoanelor diagnosticate cu boli celiace.

Potrivit proiectului, „persoanele cu boală celiacă nu li se va restrânge dreptul la educaţie, la asistenţă medicală, la servicii publice şi la demnitate pe baza absenţei cadrului necesar alimentaţiei şi tratamentul acestora, respectiv absenţa preparatelor alimentare şi medicamentoase fără gluten. Refuzul acordării acestor drepturi din cauza imposibilităţii de a oferi acestor persoane alimente care nu conţin şi nu sunt contaminate cu gluten, reprezintă discriminare”, relatează Mediafax.

Related posts

Leave a Comment

thirteen + 11 =