Percepție publică potrivit căreia marijuana este mai sigură decât tutunul, contrazisă de medici

19 noiembrie 2022  |  07:31  |  👁 193 Vizualizari


Fumatul de marijuana în timp ce ești fumător de tutun poate crește daunele asupra sistemului respirator, potrivit unui nou studiu. „Există o percepție publică potrivit căreia marijuana este mai sigură decât tutunul, iar acest lucru ar putea să nu fie adevărat”, a declarat autorul principal al investigării medicale, Dr. Giselle Revah, profesor asistent în cadrul departamentului de radiologie de la Universitatea din Ottawa, Ontario.

Asociația americană a plămânilor spune că singurul lucru care ar trebui să intre în plămâni este aerul curat, așa că, dacă inhalezi altceva, ar putea fi potențial toxic pentru plămâni.

Studiul preliminar a comparat tomografiile computerizate (CT) de la 56 de persoane, care au fumat marijuana și tutun, cu tomografii pulmonare de la 33 de persoane care au fost fumători înrăiți de tutun, timp de peste 25 de ani. În comparație au fost folosite scanările de la 57 de nefumători fără boli pulmonare preexistente, chimioterapie sau alte antecedente de afectare a plămânilor.

Aproximativ 75% dintre persoanele din studiu, care au fumat marijuana și tutun, aveau emfizem pulmonary. Aproximativ 67% dintre fumătorii de tutun aveau emfizem, în timp ce doar 5% dintre nefumători aveau această boală.

O diferență de 8 puncte procentuale între fumătorii de marijuana plus tutun și cei care fumează doar tutun poate să nu pară o diferență uriașă, dar este semnificativă pentru dr. Revah.

„Aceasta sugerează că marijuana are efecte suplimentare asupra plămânilor față de tutunul singur. Este combinația dintre marijuana și tutun cea care face mai multe găuri în plămâni și inflamarea căilor respiratorii sau doar marijuana în sine?”, adaugă ea.

O altă preocupare a fost vârsta fumătorilor de marijuana – mulți dintre ei erau mult mai tineri de 50 de ani. „Se presupune că acești pacienți au fost mai puțin expuși pe parcursul vieții la fum, doar că sunt chiar mai bolnavi decât cei care sunt fumători înrăiți de tutun și care o fac de mai mult timp. Doar că nu știm dacă este vorba de un efect sinergic între marijuana și tutun față de marijuana singură”, explică aceasta.

Există daune ireversibile?

Deteriorarea căilor respiratorii din cauza fumatului poate deveni rapid permanentă. Inflamația la început este reversibilă, dar nu și în cazul dilatării căilor respiratorii, explică Dr. Giselle Revah.

„Când se observă mucus și îngroșarea căilor respiratorii, dacă opriți expunerea, acest lucru ar trebui să se îmbunătățească. Dar, uneori, asta poate duce la dilatarea căilor respiratorii, iar când sunt dilatate, deteriorarea lor este ireversibilă”.

Studiul a avut unele limitări, a precizat Revah. A fost mic. Sunt puține informații cu privire la cantitatea de marijuana fumată sau la modul în care a fost inhalată – bong, blunt sau joint. Cu toate acestea, există mai multe diferențe în modul în care se consumă iarba și tutunul care ar putea oferi indicii pentru investigații ulterioare. De exemplu, tutunul este de obicei fumat cu un filtru, în timp ce iarba nu. În plus, fumătorii de tutun expiră rapid, în timp ce fumătorii de marijuana inhalează adesea și își țin respirația pentru a maximiza efectul, a spus ea.

„Dacă fumați un joint nefiltrat, să spunem, mai multe particule vor ajunge în căile respiratorii, se vor depune și vor deveni iritante, motiv pentru care vedeți mucusul și inflamația. De obicei, fumătorii de marijuana au o respirație mai lungă și un volum mai mare de suflu, astfel încât rețin un volum mai mare de fum pentru o perioadă îndelungată de timp”, a spus ea. „Acest lucru ar putea duce la microtraumatisme ale acelor spații de aer. Toate acestea sunt întrebări pentru cercetări viitoare”.

Acesta nu este primul studiu care constată leziuni pulmonare în urma inhalării marijuanei. Un studiu din iunie a constatat că utilizatorii de cannabis au avut cu 22% mai multe șanse, decât non-utilizatorii, să viziteze un departament de urgență sau să fie spitalizați. Motivul principal a fost rănirea fizică, dar preocupările respiratorii au fost pe locul doi.

„Sunt adesea abordată atât de părinți, cât și de adolescenți care cred că vaparea canabisului este inofensivă și mai bună decât fumatul (un joint, un blunt, un doobie etc.)”, a declarat Carol Boyd, director fondator al Centrului pentru studiul drogurilor, alcoolului, fumatului și sănătății de la Universitatea din Michigan din Ann Arbor, pentru CNN.

„Și astfel, ei întreabă: Vaping-ul este sigur – nu-i așa?. Reacția mea este că vă păcăliți singuri. Știm că inhalarea în plămâni a fumului fierbinte de tutun/canabis este nesănătoasă și poate provoca bronșită sau probleme respiratorii care pot pune viața în pericol. Și totuși, păreți să credeți că încălzirea substanțelor chimice (inclusiv a substanțelor cancerigene) în vapori și inhalarea lor este sănătoasă”, a precizat ea.

Un studiu din 2021 a constatat că adolescenții sunt de aproximativ două ori mai predispuși să raporteze „respirație șuierătoare sau fluierături” în piept după ce au fumat marijuana decât după ce au fumat țigări sau au folosit țigări electronice.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.