Pedepse aspre pentru romanii care intra pe contul de Facebook al partenerului

12 februarie 2020  |  12:42  |  👁 568 Vizualizari


Nu invadați intimitatea virtuală a partenerului și nu îi accesați contul de socializare, cu gândul să căutați eventuale dovezi de infidelitate.

Un astfel de comportament este considerat infracțiune, una gravă, de violență domestică, conform Curții Europene a Drepturilor Omului. CEDO a condamnat România să îi plătească 10.000 de euro daune unei femei din Tulcea, după ce poliția a tratat cu superficialitate plângerea ei împotriva fostului soț care a făcut așa ceva.

Decizia Curții Europene a Drepturilor omului vine la patru ani după ce o femeie din Tulcea s-a plâns că bărbatul cu care era căsătorită atunci o agresa și o amenința, iar Poliția și Parchetul n-ar fi făcut nimic s-o protejeze. Într-una dintre reclamații, femeia își acuză soțul că i-ar fi accesat contul de Facebook și ar fi salvat mai multe conversații private și fotografii.

Acțiunea de intimidare cibernetică a fost recunoscută ca un aspect al violenței împotriva femeilor și fetelor și ea poate adopta o varietate de forme, inclusiv încălcări cibernetice de confidențialitate, intruziune în computerul victimei și captarea, distribuirea și manipularea datelor și a imaginilor, inclusiv a datelor private.

Judecătorii Curții de la Strasbourg au decis să oblige statul român la plata a 10.000 de euro daune către reclamantă, pentru că polițiștii și procurorii i-ar fi tratat cu superficialitate plângerile femeii. Singura sancțiune aplicată soțului agresor a fost o amendă de 250 de euro și asta abia după ce victima ar fi obținut un certificat medico-legal care descria multiplele răni suferite. Procurorii au apreciat, însă, că e un caz minor.

Ancheta privind actele de violență a fost defectă și nu a fost luată în considerare pe fondul plângerii cu privire la încălcarea confidențialității corespondenței, care a fost strâns legată de plângerea de violență.

Violarea secretului corespondenței este considerată, fără discuții, infracțiune în codul penal, una care se pedepsește cu închisoare, de la trei luni la un an sau cu amendă penală. Or, atrage atenția Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Poliția și Procuratura trebuie să trateze cu aceeași rigoare și cazurile de violență cibernetică petrecută între parteneri, nu doar pe cele întâlnite în mod obișnuit, între oameni aparent străini unul de altul.

În cazul femeii abuzate de la Tulcea, CEDO a constatat că statul român a încălcat două articole din Carta drepturilor omului: cel referitor la interzicerea torturii și a tratamentului inuman și degradant, dar și cel referitor la respectarea vieții private, de familie și a corespondenței.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.