Patronii prahoveni apelează la forță de muncă inclusiv de peste hotare

Criza acută de muncitori, în mod special a celor necalificați, i-a determinat pe foarte mulți patroni și directori de fabrici din Prahova să apeleze la forță de muncă inclusiv de peste hotare, chiar de peste mări și țări!

Și se pare că, de departe, soluția salvatoare pentru angajatorii din județ care nu au găsit forță de muncă locală au fost țările asiatice, nepalezii și vietnamezii fiind în topul muncitorilor străini care deja prestează diverse activități în Prahova. Cu toate că pare a fi o soluție de forță majoră, la această strategie au început să apeleze tot mai mulți patroni prahoveni, dovadă fiind faptul că, dacă în 2017, Serviciul pentru Imigrări Prahova a eliberat 60 de avize de muncă/detaşare, anul acesta, până în luna august, numărul documentelor emise a fost triplu! Asta în condițiile în care statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova arată că, practic, lunar, 3.000 de locuri de muncă sunt vacante la nivelul județului, dintre care 1.000 rămân neocupate.

Angajarea stăinilor pe teritoriul României se face în baza şi limitele avizului de angajare pentru încadrarea în muncă pe teritoriul României, emis de către Inspectoratul General pentru Imigrări.
Astfel, potrivit unui răspuns primit de la Serviciul pentru Imigrări Prahova, în 2017, instituția menționată a eliberat 60 de avize de muncă/detaşare, iar anul acesta, până la începutul lunii august, au fost emise 185 de astfel de documente, contractele fiind încheiate, cu precădere, pe durată nedeterminată. De departe, cele mai multe astfel de documente emise au fost pentru muncitori din ţări asiatice, dar sunt și destule alte persoane care au fost nevoite să bată cale lungă din ţara natală pentru a presta o activitate în România, în Prahova. Mai exact, 65 dintre muncitori provin din Nepal, 49 din Serbia, 33 din Vietnam, 17 din Turcia, 16 din China, 13 din Sri Lanka, 9 din Filipine, 7 din Japonia, 3 din SUA, 3 din Republica Coreea, 3 din India şi lista poate continua, câte un angajat provenind şi din alte state, precum Arabia Saudită, Brazilia, Camerun, Chile, Coasta de Fildeş, Federaţia Rusă, Indonezia, Kazakhstan, Liban, Ucraina. În cele mai multe dintre cazuri, persoanele menţionate au completat necesarul de muncă necalificată sau al meseriilor de bază dintr-o uzină, refuzate de către prahoveni. Concret, conform informaţiilor primite de la Serviciul pentru Imigrări Prahova, în ceea ce priveşte domeniile de activitate pentru care au fost solicitate avize de muncă/detaşare, cele mai multe, peste 50, au fost pentru manipulant mărfuri, pentru lăcătuş mecanic – 29, sudor manual cu arc electric – 28, sudor – 18, îngrijitor animale – 10, muncitor necalificat în agricultură – 10, ajutor bucătar – 7, lucrător comercial – 6. Pe de altă parte, cum multe companii de talie internaţională şi-au extins afacerile în România, destule fiind cele care au ales Prahova pentru deschiderea primei fabrici, au fost solicitate avize de muncă sau de detaşare şi pentru funcţii de conducere, respectiv de director general sau adjunct în societăţi comerciale, de director economic sau de sucursală, de manager general sau financiar, de director, consilier, analist, inspector etc.
Faptul că angajatorii prahoveni au fost nevoiţi să recurgă la forţă de muncă din străinătate este o realitate mai mult decât tristă, având în vedere faptul că, aşa cum v-am mai relatat în ziarul nostru, la nivelul judeţului este criză acută de muncitori necalificaţi, cea mai mare cerere de forţă de muncă fiind în domeniul construcţiilor, unde nu se mai găsesc muncitori nici măcar pentru demolări! De asemenea, cu greu sunt ocupate şi locuri vacante de manipulanţi mărfuri, cele de muncitor necalificat în domeniul confecţiilor, de lucrător comercial, şofer pentru maşini de mare tonaj, agenţi de securitate, asamblor-montator piese în industrie, ambalare produse alimentare. Iar dovada faptului că angajatorii cu greu reuşesc să-şi completeze echipele stau chiar statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova, care arată că, dintre cele 3.000 de locuri de muncă înregistrate lunar, 1.000 rămân neocupate.

Related posts

Leave a Comment

16 − eleven =