Ouă roșii – tehnici naturale de vopsit. Cum decorezi ouăle de Paște

29 aprilie 2021  |  03:46  |  👁 291 Vizualizari


Toți românii au pe masă ouă roșii de Paște. Este o tradiție bine împământenită și nimeni nu concepe sărbătoarea Învierii fără aceste simboluri pascale.

Ouăle roșii de Paște vin din cele mai vechi vremuri. Se spune că acest obicei vine din Persia, iar primul ou vopsit a fost unul de struț. Coloratul de ouă roșii de Paște este o tradiție precreștină cunoscută în țări din Europa Centrală, Armenia, Rusia, Grecia și zona mediteraneană.

Ele simbolizează Învierea, iar în picturile vechi religioase se găsesc în fondul picturii. Unele legende creștine explică de se fac ouă roșii de Paște. Cea mai comună dintre ele spune Fecioara Maria a venit cu să își plângă fiul răstignit și a așezat un coș cu ouă lângă cruce.
Ouăle s-au înroșit de la sângele care curgea din rănile lui Iisus. Astfel, culoarea roșie cu care ouăle sunt vopsite simbolizează sângele vărsat de Mântuitor. O altă legendă spune că oul era dat în dar, înaintea lui Hristos, fiind un simbol al echilibrului, creației, fecunditășii, dar și al vieții și reînnoirii naturii. La țară, în anumite locuri din România, se obișnuiește ca în dimineața Paștelui oamenii să se spele cu apa în care a stat un ou roșu, acest lucru simbolizând frumusețe și sănătate pe tot parcursul anului. În plus, cojile de la ouăle roșii sunt păstrate și se pun în brazde, la arat, pentru ca pământul să dea rod bun. Ouăle se vopsesc în Joia Mare, din Săptămâna Patimilor.

Tot în această zi, oamenii termină curățenia de Paște, iar gospodinele se apucă de bucatele tradiționale pe care le vor consuma în ziua de Paște.

În ceea ce privește ciocnitul ouălor, acesta semnifică sacrificiul lui Iisus și întotdeauna persoana mai în vârstă inițiează acest ritual. La ciocnirea ouălor, se rostește mereu Hristos a Înviat!, iar cel care ține celălalt ou spune Adevărat a Înviat!.

În România, vopsitul ouălor a ajuns la rang de artă. Deși în majoritatea zonelor se colorează ouăle în diverse culori, de la roșu, la verde, galben sau albastru, în alte părți ale țării se fac adevărate opere de artă din vopsirea lor.  Ouă colorate vopsite cu ingrediente naturale În Maramureș, oamenii încondeiează ouă cu ceară, desenând tot felul de simboluri care aduc noroc. De exemplu, fiecare ou trebuie să aibă o cruce și o frunză de trifoi.

Tehnici naturale de vopsit ouă roșii

Una dintre cele mai cunoscute tehnici pentru vopsitul ouălor este prin colorarea apei cu ajutorul legumelor sau a condimentelor.

În funcție de culoarea pe care o dorești ai nevoie de: sfeclă roșie – pentru culoarea roșie, roz varză roșie – pentru culoarea albastră sau verde 2 linguri praf de curcuma – pentru culoarea galbenă 200 gr cafea măcinată – pentru culoare cafenie/maro

Ouă roșii cu sfeclă

Ingrediente: Ouă Oțet Apă Ulei Sfeclă

Mod de preparare

Pentru început, trebuie să ai ouăle la temperatura camerei, ca să nu crape la fierbere. Le speli delicat cu un burete de bucătărie și detergent de vase. Apoi, le pui la fiert în apă rece. Ouăle se fierb 7 minute din momentul în care apa a început să fiarbă. Când timpul s-a scurs, pui sfecla și reduci focul la minim. Fierbi ouăle cu sfeclă cam jumătate de oră la foc mic. Oprești focul după 30 de minute și lași ouăle în apă. Le poți lăsa peste noapte, ca să își tragă mai bine culoarea. Apoi, le ungi cu ulei cu ajutorul unui șervețel și le poți pune într-un coș din paie.
Ouă galbene cu turmeric

Ingrediente : Ouă Oțet Apă Ulei 2 linguri turmeric  Mod de preparare:  Pui turmericul în apă și amesteci bine până se colorează. Apoi pui două linguri de oțet și pui ouăle. Le lași la fiert cam 7-8 minute din momentul în care a început apa să fiarbă, apoi stingi focul. Lași ouăle în apă măcar câteva ore sau cel mai bine peste noaptea. Vei obține niște ouă galbene superbe. Le poți unge cu slănină sau ulei ca să lucească.

Ouă portocalii cu cafea

Ingrediente:  ouă 200 g cafea măcinată apă oțet ulei  Mod de preparare: Pune cafeaua într-o oală mare cu apă și dă pe foc. Adaugă oțet și pune ouăle. Lasă-le la fiert, apoi ține-le în lichid cât mai mult timp. Ouă vopsite cu ajutorul uleiului Scoate-le și lasă-le la uscat, apoi șterge-le cu un șervețel pe care ai pus puțin ulei. Vor avea o culoarea cafenie/portocalie, puțin pătată.
Ouă albastre sau verzi cu varză roșie

Ingrediente:  jumătate de varză roșie ouă albe și ouă cu coaja bej apă oțet ulei

Mod de preparare Tai varza și o pui într-o oală cu apă. Pui ouăle și fierbi totul cam 20 de minute. Lași în zeamă peste noapte și vei obține ouă verzi și albastre. Cele albastre se fac cele cu coaja albă, în timp ce ouăle cu coaja bej vor deveni verzi. Lasă-le la uscat apoi unge-le cu puțin ulei să le dea luciu.  Poți folosi și alte ingrediente cu aceeași metodă de vopsire a ouălor: ceapă galbenă, ceapă roșie, ceai negru, ceai verde sau mure. Tehnici de decorare a ouălor de Paște

Fie că faci ouă roșii sau colorate cu vopsea naturală ori din comerț, poți să le decorezi astfel încât să fie atracția principală la masa de Paște.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.