Ordonanță antispeculă, după haosul de la pompe din martie. Ce amenzi primesc cei care profită de situație

12 mai 2022  |  04:53  |  👁 93 Vizualizari


Creșterile nejustificate de prețuri, în situații excepționale, de criză ori război, vor fi oprite printr-o ordonanță specială-antispeculă.

Proiectul discutat de Guvern prevede amenzi aspre pentru cei care scumpesc produsele, fără să aibă costuri suplimentare, în caz de situații de alertă, urgență ori, mai grav, de mobilizare a forțelor armate. Ideea noii legi vine după ce românii au făcut coada la benzină ori la ulei, în urma unor zvonuri.

Noile reguli antispeculă ar urma să ii protejeze pe români atunci când, în mod nejustificat, prețurile cresc ori producția este limitată. Și cei care adună mărfuri în depozite ca mai apoi să le vândă la preț mai mare vor fi sancționați.

Reglementările din legea antispeculă se vor aplica în situații excepționale, adică în perioadele de stare de mobilizare a forțelor armate, în stare de război, asediu urgență ori alertă, dar și în alte situații de criză definite prin lege. Guvernul urmează să stabilească ce produse și servicii pot fi considerate ca fiind cu risc speculativ și pentru care se aplică sancțiunile, pe o perioadă limitată de timp. Este însă de așteptat ca lista să cuprindă alimente și servicii esențiale supraviețuirii.

În martie, a fost haos la pompe după ce oamenii s-au speriat că litrul de benzină va trece de 10 lei, iar unii și-au făcut provizii în canistre și butoaie. Iar în magazine, la scurtă vreme, oamenii au golit rafturile de ulei, mălai și făin. Comerciantii au limitat atunci cantitățile vândute pentru a face față valului de cumpărători.

Amenzile care vor fi aplicate pornesc de la 10 mii de lei pentru firme și ajung la 1% din cifra de afaceri, iar pentru persoanele fizice sancțiunea este de la 5.500 de lei la 11.000 de lei. Controalele vor fi făcute de Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor și de Consiliul Concurenței.

Ordonanța antispeculă va fi aprobată în urmatoarele ședinte de guvern.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.