Prim-ministrul României, Ludovic Orban, pare că a pierdut contactul cu realitatea, după ce a susținut poate una dintre cele mai grave declarații ale sale. Acesta și-a anunțat intenția de a desființa, pur și simplu, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, singurul organism care îi mai apăra pe români de abuzurile băncilor și de înșelătoriile comercianților.
Reclamațiile la Protecția Consumatorilor reprezentau singura modalitate a cetățenilor de a-și recupera pagubele atunci când comercianții și prestatorii de servicii îi înșelau sau îi batjocoreau fără scrupule. Premierul Orban a cugetat însă, stupefiant, că ”protecţia consumatorilor iniţial a fost concepută să fie realizată prin intermediul unor organizaţii nonguvernamentale, până la urmă s-a făcut o instituţie de stat, care şi-a mai adăugat nişte competenţe în materie de control, că altceva mare lucru nu prea face”. Cugetarea nu s-a oprit aici, pentru că a fost urmată de anunțul de desființare a instituției. ”După 1 ianuarie noi vom face un audit al structurilor guvernamentale, ministere, autorităţi, agenţii, şamd pentru că vrem să operăm o amplă restructurare, se sperie lumea când zicem de restrucuturare. (…) O reducere a numărului de entităţi, de comasare sau chiar de desfiinţare, unele dintre activităţi să le derulezi în parteneriat cu entităţi ale societăţii civile pentru că sunt multe activităţi care pot fi delegate în cazul unui parteneriat public-privat sau al unui contract de delegare”, a declarat Ludovic Orban.
Faptul că premierul nu înțelege cu ce se ocupă ANPC-ul nu este neapărat surprinzător, însă golurile din cunoștințele sale despre o entitate sau alta din subordine ar putea fi acoperite de consilierii și miniștrii special plătiți ca să își cunoască domeniile de activitate. Înclinăm să credem că premierul știe, de fapt, foarte bine despre ce este vorba, însă politica sa urmărește, așa cum a și afirmat-o, protecția marilor companii. Și probabil că multinaționalele au plâns pe umerii guvernamentali, după ce fostul președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, le-a zguduit din temelii profiturile, determinându-i să intre în legalitate. Guvernul liberal a rezolvat repede problema, destituindu-l pe acest incomod Horia Constantinescu, un ”nebun” care și-a închipuit că datoria lui era de a apăra drepturile consumatorilor români, fără să suporte consecințele. Pasul următor a fost să înfigă la conducerea ANPC un patron de bodegă din gara Botoșani, ca să arate, de fapt (in)utilitatea instituției. Și a culminat, iată, cu anunțul dizolvării protecției consumatorilor.
Multinaționalele scapă de controale
Fostul președinte al ANPC, Horia Constantinescu, ne spune că abordarea ong-istă a protecției consumatorilor este absurdă și imposibil de pus în practică. ”Mă întreb cum ar putea un ONG să sancționeze abaterile unui operator economic, cum poate stabili trasabilitatea produselor, cu ce calificare, prin ce valoare a celui care stabilește aceste lucruri. Probabil sunt oameni care intoxică, sunt ONG-uri care își doresc de multă vreme ca ei să fie cei care gestionează, pentru că, așa cum se știe, mulți dintre aceștia trăiesc din sponsorizări. Noi suntem aici să protejăm interesele consumatorilor, este ca în povestea rusească, nu știi, te învățăm, nu poți, te ajutăm, nu vrei, te obligăm. Noi suntem în situația de a fi nevoiți să aplicăm sancțiuni celor care, cu toate că au fost consiliați, avertizați, nu respectă legea. Iată, au fost acțiuni de control majore, cea cu peștele, cu fructele tratate cu substanțe periculoase pentru sănătate, jucăriile și multe alte aspecte, pe care această autoritate le-a abordat cu mai multă seriozitate și probabil că au deranjat. Am lăsat în transparență și un proiect de hotărâre de guvern pentru reorganizarea instituției, care ar fi însemnat o restructurare a atribuțiilor de control și a subordonării. Comisarii cu drept de control ar fi urmat să fie subordonați Direcției de control, iar ceilalți să nu mai aibă legitimații de control. Când am venit la conducerea ANPC aveau legitimații de control și șoferii și femeile de serviciu, iar eu le-am retras. Legitimații cu drept de control trebuie să aibă doar comisarii de pe teren, ca la Poliție. Eu i-am obligat să raporteze fiecare acțiune de control, am schimbat procedura de control, le-am pus GPS-uri pe mașini, pentru a putea cuantifica și eficientiza lucrurile”, ne-a declarat fostul președinte al ANPC, Horia Constantinescu, actual comisar șef la Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.