Optimismul este o armă utilă împotriva stresului, care îți va crește calitatea vieții și îți va îmbunătăți nu doar sănătatea mentală ci și fizică.
Optimismul în exces poate deveni gândire magică și nu mai presupune un contact adecvat cu realitatea, dar în doze moderate creează un mindset pozitiv care ne va influența viața în bine. Despre pesimism știm deja că ne macină pe dinăuntru, ne face mai temători, ne împiedică să fructificăm șanse și să ne asumăm riscuri care pot avea un deznodământ mai bun decât ne putem imagina. Așadar ce înseamnă doza potrivită de optimism? Studiile spun că este vorba despre un optimism realist!
Optimismul te ajută să ai un sistem imunitar mai bun, și per total o stare de sănătate mai bună. Știm deja că stresul ne scade imunitatea, iar gândurile negative, îngrijorările disfuncționale ne pot chiar îmbolnăvi. Poate că ai auzit despre somatizări. Atunci când la un examen aveai dureri cumplite de stomac, îți venea să te duci la toaletă, îți transpirau palmele. Ori când la o ceartă te-ai enervat atât de tare încât simțeai că îți pleznește capul de durere. Nu îți este cunoscut diagnosticul de ulcer pe fond de stres? Imaginează-ți ce se întâmplă în corp când duci o existență marcată de negativism. Mai mult, studiile au demonstrat că optimiștii au o durată mai mare de viață și se refac mai rapid în urma unor afecțiuni serioase.
Când ești cu drobul de sare deasupra capului, ca în poveste, mai poți să te conectezi cu adevărat la cei dragi, la natură, la experiențele trăite? Mai savurezi vacanța sau weekend-ul undeva când tu ești constant îngrijorată și preocupată de tot felul de aspecte care de fapt nu sunt deloc periculoase? Inclusiv percepția despre sine sau despre ceilalți este afectată de negativism. Observi numai defecte, te concentrezi pe ele și ești extrem de critică, ceea ce poate degenera ușor în conflicte. Prin urmare optimismul te ajută să fii mai blândă cu tine, să nu te pui la zid pentru diferitele greșeli și să ai relații mai bune.
Am punctat deja impactul stresului asupra sănătății, și știm că nu îl putem ocoli ci gestiona. Optimismul este o resursă prețioasă în situațiile grele, tensionate sau chiar critice. Asta nu înseamnă că te agăți nesănătos de orice speranță, ci te mobilizează să găsești soluții și să obții tot ce e mai bun în contextul dat. Așadar optimismul influențează și motivația, de altfel pusă la pământ de o perspectivă negativistă. Ești optimistă? Vei fi mai eficientă la serviciu, o companie plăcută pentru colegii și o șefă agreabilă care își susține echipa.
Refuzul fățiș la un interviu, cv-uri trimise la care nu primești absolut niciun răspuns, bărbatul pe care îl placi și se retrage din viața ta. Prieteni care ți-au făcut o promisiune și nu o respectă, deși era ceva foarte important pentru tine. Firesc, simți dezamăgire, tristețe, frustrare, însă lumea nu se oprește în loc și emoțiile negative nu te paralizează astfel încât să nu încerci în continuare.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.