Obișnuim să ne gândim la încrederea în sine ca la un lucru cu care ne naștem. Cu alte cuvinte, ori te naști încrezător și pășești pe acest pământ cu mersul hotărât și pieptul scos în față, ori ești un mocofan care evită luminile reflectoarelor și nu descoperă nimic bun la el însuși. Și totuși, deși multe dintre lucrurile legate de propria personalitate se află în ADN-ul nostru, există și multe altele care se pot dobândi zi de zi, oră de oră.
Obiceiurile noastre, chiar și cele ce țin de subconștient, contribuie la creșterea încrederii în noi. Probabil nu realizăm că unele tipare comportamentale ne știrbesc din convingerile personale. Iată câteva lucruri pe care e foarte posibil să fii obișnuit să le faci, și care îți scad, fără să știi, încrederea în tine.
1 Îți setezi așteptări nerealiste
E foarte important să ne stabilim niște țeluri în viață, mai ales pentru cineva care vrea să se dezvolte personal și să capete o puternică încredere în sine. Dar această nevoie trebuie privită cu atenție. Câtă vreme îți setezi niște obiective complet nerealiste – indiferent că e vorba de carieră, relații sau sănătate – e posibil să eșuezi și să te trezești într-un ocean de dezamăgire.
De exemplu, să scapi de 25 de kilograme în două luni nu e doar un obiectiv nerealist și greu de atins, dar e și foarte nesănătos. Atunci când nu ne atingem obiectivele, avem tendința de a ne pierde motivația și de a dori să nu mai continuăm pe drumul pe care l-am ales. Ceea ce e o greșeală, de la început până la sfârșit.
2 Folosești telefonul la masă
Știm deja că utilizarea telefonului în timpul mesei, sau în timpul unei conversații, e un obicei grosolan, dar nu știm că acesta ne scade și încrederea în sine. Când te uiți pe telefon, activând pe rețelele sociale sau scriind mesaje, în timp ce ești la cină sau te relaxezi la o masă, trimiți automat semnale celor în compania cărora te afli, cum că aceștia sunt mai puțin importanți decât ceea ce faci tu. Și mai rău, făcând asta, piezi șansa de a avea o conexiune reală cu niște persoane care s-ar putea să te ajute la un moment dat în viață.
Astfel îți creezi singur imaginea falsă că lumea virtuală e mai importantă decât cea reală. Renunță la acest obicei și acordă importanța cuvenită celor cu care împarți aceeași masă.
3 Spui „da” la orice
Ne gândim adesea la oamenii încrezători ca la niște persoane care îmbrățișează absolut tot ceea ce le oferă viața, fiind fericiți să spună „da” atunci când alții se retrag din calea obstacolelor, de teamă sau pentru că sunt prea nervoși și emotivi. Dar în același timp, trebuie să ne gândim că a agreea absolut orice nu ne aduce decât o lipsă de control asupra prioritizării lucrurilor din propria noastră viață.
Când spui „da” tot timpul, devii distras, frustrat, stresat și împrăștiat. Având atât de multe lucruri pe farfurie, nu poți avea grijă de tot, așa că vei ajunge să dai rasol, să scazi calitatea acțiunilor pe care le întreprinzi, să depășești deadline-urile, să nu-ți satisfaci clienții. Motiv pentru care încrederea în tine va suferi o mare lovitură.
4 Încerci să grăbești în mod nenatural lucrurile
Similar cu ideea de a spune „da” pentru orice, obiceiul de a încerca să faci prea multe lucruri, grăbindu-le în mod nenatural, îți va zdruncina încrederea în sine. E ca un cerc vicios. Devii dintr-o dată prea ocupat în a lua diverse decizii, fără a mai avea timp să vezi tabloul general. Adoptă, în schimb, o cale mai lejeră: ia lucrurile mai ușor, programează-le, oprește-te și privește-le în ansamblu. Dacă ai timp, meditează și gândește-te pe șleau la ceea ce ai de făcut.
5 Te adâncești în trecut
O persoană plină de încredere are tendința de a privi către viitor. Aceasta învață din greșelile trecutului și sărbătorește succesele, dar nu-și dedică viața reflectând la ceea ce s-a întâmplat ieri sau cu 20 de ani în urmă. Mai mult, dacă lași experiențele din trecut să-ți dicteze noile decizii, s-ar putea să sfârșești într-un dezechilibru major.
Atunci când te afli în fața unei experiențe noi, oamenii petrec mult timp gândindu-se cum au mers lucrurile în trecut, atunci când au încercat ceva similar. Dar acest lucru nu e întotdeauna pozitiv, fiindcă te poți adânci într-o sumedenie de gânduri legate de eșec, auto-blamare sau regret pentru ceea ce a fost cândva, fără a te gândi că acum lucrurile pot sta diferit. Nu cădea în capcana tiparelor trecutului.
6 Te compari în permanență cu alții
E greu să nu faci asta, mai ales în această epocă în care suntem dominați de social media. Însă făcând continuu o comparație între succesele și eșecurile tale și ale celorlalți, îți poate reteza din încrederea în propriile calități.
Fiecare avem propria noastră călătorie și propriul nostru mod de a ne trăi viața și de a experimenta. Ceea ce funcționează pentru o persoană, poate fi un eșec total pentru alta. Dar oamenii fac greșeala de a se compara mereu unii cu alții, indiferent de domeniu.
7 Vrei ceva dar nu încerci să obții
Dacă îți dorești cu adevărat ceva, atunci fă un efort pentru a avea acel lucru. Nu e suficient să ai o dorință, câtă vreme nu pui în mișcare mecanismele care duc la îndeplinirea ei. Numărul 1 atunci când vine vorba de zdrobirea încrederii în sine este să crezi că dacă vorbești mult, realizezi ceva. Zicala „vorbă multă, sărăcia omului” e perfect adevărată. Lasă cuvintele și treci la acțiune: nimic nu vine pe tavă, iar cu cât vei face mai multe lucruri și vei avea satisfacția lucrului bine făcut, cu atât mai mult încrederea în sine o va lua în sus.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.