Sanatatea intestinala se formeaza in farfurie, dar nu numai. Studii recente demonstreaza ca nu doar alimentatia e importanta pentru a avea bacterii bune in sistemul digestiv.
Conform unui nou raport publicat in jurnalul General Psychiatry, de catre experti in medicina din China, exista o alta modalitate surprinzatoare de a-ti schimba microbiomul intestinal care nu are nicio legatura cu alimentele: meditatia. Iata ce au descoperit.
Beneficiile meditatiei sunt larg cunoscute, dar se concentreaza in principal pe beneficiile pentru sanatatea mintala. In acest studiu, cercetatorii au dorit sa afle daca meditatia ar putea avea si beneficii pentru sanatatea intestinala.
Pentru a face acest lucru, au analizat probe de fecale si sange de la calugari budisti tibetani si le-au comparat cu probele de la un grup de control care nu meditau. Acesti calugari erau meditatori pasionati si nu luau nimic care sa le modifice intestinul, precum antibiotice, antifungice sau probiotice.
Care e legatura dintre sanatatea intestinala si meditatie
In comparatie cu grupul de control, calugarii aveau mai multe tulpini de bacterii bune asociate cu o sanatate mentala pozitiva, precum Prevotella, Bacteroidetes, Megamonas si specii Faecalibacterium. Concluziile au indicat, de asemenea, ca raspunsurile anti-inflamatorii ale organismului si sanatatea metabolica au fost mai puternice in randul celor ce apartineau grupului de meditatie.
Probele de sange au aratat, de asemenea, ca calugarii aveau niveluri „semnificativ mai scazute” ale colesterolului si apolipoproteina B, care sunt asociate cu un risc mai mare de boala cardiovasculara.
„Microbiomul imbogatit in cazul calugarilor a fost asociat cu un risc redus de anxietate, depresie si boala cardiovasculara si ar putea imbunatati functia imunitara. In general, aceste rezultate sugereaza ca meditatia joaca un rol pozitiv in conditiile psihosomatice si starea de bine”, explica autorii studiului.
Asadar, daca practici meditatia, iata o veste buna: nu beneficiaza doar mintea ta, ci si sanatatea intestinului tau. Acorda 10 minute in fiecare zi pentru a medita si vei vedea efectele.
Impreuna cu adoptarea unei practici de meditatie, alte modalitati de a sprijini sanatatea optima a intestinului includ consumul de alimente cu o varietate mai larga de nutrienti, in special cele fermentate, dar si exercitiile fizice zilnice si odihna.
Expertii spun ca exista o relatie cruciala intre corpul uman si microorganismele care locuiesc in interiorul lui.
„Microbiomul joaca un rol crucial in dezvoltarea creierului uman si in dezvoltarea si functionarea sistemului imunitar al creierului, in special celulele microglia din materia cenusie„, a declarat dr. Teresa Poprawski, neuropsihiatru si director medical la Relief Mental Health, din Statele Unite.
Poprawski a spus ca modificarile semnificative in semnalizarea normala in legatura cu axa creier-intestin au fost legate de tulburari neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson si boala Alzheimer, precum si de durere cronica, depresie si anxietate.
„Meditatia a contribuit la reducerea nivelurilor de cortizol, epinefrina si norepinefrina, toate markeri biologici ai stresului. De asemenea, s-a observat ca are un efect anti-imbatranire prin cresterea integritatii telomerelor si reducerea nivelurilor unor markeri specifici ai inflamatiei. Meditatia este, de asemenea, legata de imbunatatirea functiei si structurii creierului, in special in zone asociate cu atentia, reglarea emotiilor si auto-constientizare”, explica Poprawski.
Cum sa meditezi pentru a imbunatati sanatatea intestinala
Exista multe moduri diferite de a medita si nu exista o metoda corecta sau gresita. Cu toate acestea, exista cateva sfaturi si tehnici generale care te pot indruma, daca nu ai mai practicat niciodata meditatia.
Alege un loc linistit si confortabil unde sa meditezi, fara zgomote sau alte stimulente care te-ar putea distrage.
Adopta o pozitie confortabila, asezata intr-un fotoliu, cu picioarele incrucisate pe o perna sau chiar intinsa pe spate.
Concentreaza-te pe respiratia ta, inspirand si expirand adanc, incercand sa nu te lasi distrasa de alte ganduri sau probleme.
Daca simti ca ai fost distrasa, revino cu blandete la concentrarea asupra respiratiei tale.
Incetul cu incetul, adu o atentie plina si constienta a simturilor tale, inclusiv senzatiile corpului si sunetele din jur.
Incearca sa fii prezenta in momentul de acum, sa nu te lasi prins de ganduri sau emotii din trecut sau viitor.