Oamenii fără adăpost, primele victime ale gerului. Mai multe persoane au ajuns la urgențe cu hipotermie

10 februarie 2023  |  06:57  |  👁 131 Vizualizari


Am trecut prin cea mai geroasă noapte din acest sezon. A fost frig de crăpau pietrele, mai ales la Întorsura Buzăului, unde termometrele au indicat minus 31 de grade Celsius.

Iarna este tăioasă și în multe alte zone. La Iași, doi oameni au ajuns la spital cu hipotermie, iar la Sibiu, orașul a fost învelit într-o pătură de smog. O asociație care monitorizează nivelul de poluare spune că localnicii au ars mai multe lemne și deșeuri, ca să facă față temperaturilor extrem de scăzute.

La Întorsura Buzăului s-au înregistrat -30 de grade Celsius

Gerul nu s-a înmuiat nici măcar după răsăritul soarelui. La Întorsura Buzăului, unde peste noapte a fost cel mai frig, erau -30 de grade Celsius, dimineața, la 8:00. Pomii erau încremeniți, ca de sticlă.

 

Oamenii le-au dat animalelor apă încălzită. Unora, niciun adăpost căptușit cu paie nu le-a ținut de cald prea mult. După ce a stat afară, o cățelușă avea blana plină de promoroacă.

A fost frig în multe zone din centru, nord și vest, unde s-au înregistrat sub 20 de grade Celsius.

Zeci de oameni fără locuință s-au refugiat, de frig, în unitatea de primiri urgențe

În Brașov, de pildă, erau -21 de grade. Într-o piață de lângă gară, negustorii și-au învelit marfa ca să o salveze de îngheț. Deși acoperit, spațiul nu are surse de încălzire așa că, înăuntru, era la fel de rău ca afară.

A fost o noapte aspră de februarie în mai toată țara. În Brașov, zeci de oameni fără locuință s-au refugiat, peste noapte, la unitatea de primiri urgențe, sau la un centru pentru persoanele fără adăpost.

Lucian Isaicu, șef centru al Serviciului Social pentru Persoane fără Adăpost: „Chiar dimineață a venit o doamnă care nu este din municipiu, este găzduită. Nouă ne-a transmis că a stat, undeva, prin gară”.

La Iași, doi oameni sărmani au ajuns la urgențe

Tot în cursul nopții, în Iași, doi oameni sărmani au ajuns la urgență, cu hipotermie. Erau -13 grade Celsius afară.

În Botoșani, echipe ale Poliției Locale și Inspectoratului pentru Situații de Urgență au încercat să îi convingă pe cei fără acoperiș să meargă la căldură. Trei persoane au fost evaluate de medici, și duse la Spitalul Județean.

Poliția Locală a împărțit mâncare caldă la Pitești

În Pitești, Poliția Locală și asistenții au împărțit mâncare caldă, iar un tren plecat, miercuri seară, de la Cluj, cu destinația București, a întârziat peste o oră și jumătate. Oamenii spun că, din cauza unei defecțiuni la locomotiovă, au mers încet și au stat în frig.

Consumul mai mare de gaz, lemne sau chiar deșeurile puse pe foc ar fi dus și la o creștere a poluării, în Sibiu, susține o asociație care monitorizează situația. Dimineață, orașul era învăluit în smog.

Tiberiu Mitrea, reprezentant al Asociației „Aer Liber”: „Având aceste temperaturi joase, oamenii s-au încălzit cu diverse, au dat drumul la sobe”.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.