O combinație dintre trei medicamente ar putea stopa răspândirea cancerului de piele

Oamenii de stiinta de la Universitatea California au condus un nou studiu prin care au identificat o combinatie care ar putea deveni o noua terapie pentru persoanele diagnosticate cu un anumit tip de melanom avansat. Este vorba despre un medicament folosit in imunoterapie si alte doua terapii tinta, cu ajutorul carora viata pacientilor ar putea fi prelungita.
Prin aceasta abordare, specialistii isi propun sa extinda viata oamenilor care au un melanom ce contine o mutatie genetica puternica, numita BRAF V600E. Persoanele cu melanom au supravietuit mai mult pentru ca cancerul a stagnat dupa ce li s-a administrat o combinatie dintre doi inhibitori care blocheaza mutatia BRAF (dabrafenib si trametinib) si un medicament imunosupresor (pembrolizumab) ca tratament initial pentru boala.
”Prin folosirea celor trei medicamente imperuna, este sensibilizat sistemul imunitar al pacientilor tocmai pentru consolidarea puterii imunoterapiei si pentru blocarea cresterii a doua gene, BRAF si MEK, care fac celulele canceroase sa se reproduca si sa creasca fara control”, spune Antoni Ribas, autorul principal al studiului publicat in revista ”Nature Medicine”.
Pacientii care au primit aceasta combinatie au trait, in medie, mai mult cu 16 luni deoarece in aceasta perioada cancerul nu a progresat. Cei care au primit doar trametinib si dabrafenib au trait in plus aproximativ 10,3 luni, timp in care cancerul nu a progresat.
Aproximativ 94.000 de americani sunt diagnosticati cu melanom anual, iar aproximativ 7000 de persoane mor anual din aceasta cauza. Circa jumatate dintre pacientii diagnosticati cu melanom metastatic au mutatia BRAF.
Studiile anterioare au descoperit ca utilizarea unuia dintre cele trei medicamente in monoterapie poate diminua dramatic tumoarea in anumite cazuri. Totusi, nu se aplica tuturor. Pot sa nu existe beneficii deloc, sau sa se termine totul cu recidiva cancerului.
”Incercarile anterioare de combinare a unui agent vizat cu un inhibator imunitar de control, sub forma de terapie dubla, au avut efecte secundare negative si au fost mult prea toxice pentru a continua testarea. Am observat ca prin utilizarea a doi inhibitori directionali, in loc de unul singur, in combinatie cu unul de punct de control, am putea trata sigur si eficient cancerul”, spune Ribas.
In prima faza, combinatia celor trei medicamente a fost testata pe 15 persoane cu melanom metastatic cu mutatie BRAF. In 11 cazuri, tumorile s-au redus si au ramas stabile timp de 12 pana la 27 de luni.
Joanna.
Povestea unui pacient.


Joanna a fost unul dintre participantii la studiu. In anul 2014, avea tumori de dimensiunea unor mingi de golf in intreg corpul. Cand a inceput studiul, avea nevoie de un scaun cu rotile pentru a se deplasa.
”Am fost intr-o forma foarte proasta. Somnolenta era insuportabila, luam pastile pentru dureri si nu ma puteam misca cu adevarat. Nu este un mod placut de a trai. Imi era frica, dar, in mod surprinzator, am fost optimista inainte de a incepe tratamentul”, povesteste Joanna.
La cateva zile dupa ce a inceput terapia, tumorile au inceput sa dispara.
”Mi-am dat seama ca functioneaza. Tumorile au inceput sa se dizolve sau sa devina mai mici aproape imediat. In decurs de o luna ma puteam descurca singura din nou, iar trei luni mai tarziu eram in avion, mergeam in vacanta cu prietenii mei”.
Cinci ani mai tarziu, Joanna inca e sanatoasa.
Dupa prima faza a studiului, cand combinatia de medicamente s-a dovedit a fi sigura, au fost inclusi 120 de oameni. Jumatate au primit combinatia dintre cele trei medicamente, iar cealalta jumatate doar doua, lipsind cel pentru imunoterapie, fara ca ei sa stie acest lucru.
Desi prima jumatate era intr-un stadiu mai avansat, au supravietuit cu aproximativ sase luni mai mult decat cei din a doua jumatate, care au primit doar doua medicamente.
”Cu ajutorul acestei combinatii triple, reusim sa facem doua lucruri simultan: impiedicam raspandirea cancerului si stimulam sistemul imunitar”, concluzioneaza autorul studiului.

Related posts

Leave a Comment

4 × 5 =