O carte, o poveste – Vălul pictat

Fanny Garstin s-a căsătorit, în urmă cu doi ani, cu bacteriologul Walter Fane. A facut-o din calcul, înainte ca sora sa mai mică să facă nuntă şi ea să se găsească într-o situaţie stânjenitoare. Cei doi soţi pleacă să trăiască în colonia britanică a oraşului Ching Yan din Hong Kong. Cursul vieţii aparent banal, fără prea multe distracţii, este tulburat de pasiunea puternică pe care Fanny o simte, pentru prima dată în viaţa ei, pentru Charles Townsend.
Secretar adjunct al coloniei, acesta este chipeş, vesel, încrezător în sine, bun sportiv şi mare amator de dans. Este însă căsătorit, ca şi ea, şi are trei fii. Încercând să împlinească dorinţa pătimasă ce îi leagă, Kitty riscă mult invitându-şi, câteodată, amantul în propria sa casă în timpul prânzului, când este foarte cald şi străzile sunt pustii.
Walter descoperă, într-una din zile, infidelitatea soţiei şi este complet năucit. Timid, profund, inteligent, introvertit trăieşte această trădare ca pe o adevărată dramă.
În explicaţia pe care o are într-un târziu cu soţia sa, îi propune să îl însoţească, ca o alternativă a divorţului, în China, la Mei Tan Fu o localitate unde izbucnise o epidemie de holeră. Înspăimântată, Kitty îi cere să se comporte ca un gentleman şi să o lase pe ea să divorteze. Walter este de acord doar dacă Charlie divorţează şi o ia de soţie.
Conditia impusa o confrunta pe tanara femeie cu firea adevarata a omului iubit caruia nu i-a trecut niciodata prin gand sa isi sacrifice cariera si familia pentru ea.Ranita profund,Kitty decide sa isi insoteasca barbatul in aceea expeditie din care sunt slabe sanse sa revina.
O rascruce în destinele lor, viaţa la Mei Tan Fu, unde moartea e la tot pasul, o transformă pe Kitty dintr-o femeie superficială rezultat al familiei şi al mediului în care crescuse, într-o alta care doreşte să se descopere şi să se înţeleagă pe sine ca să îi poată înţelege, cu adevărat, pe ceilalţi.
Cunoscător fără pereche al sufletului feminin, Somerset Maugham ne vrăjeşte cu frumuseţea paginilor sale. Viaţa, ne aminteşte el este doar un fragil văl pictat din al cărui desen complicat învăţăm iubirea, curajul, compasiunea, milostenia şi iertarea.
Lectură plăcută!

Related posts

Leave a Comment

two × 5 =