O carte, o poveste – Peplum

Amelie Nothomb, recunoscută ca o atletă a scrisului, publică  în fiecare an începând din 1996 câte un roman care devine, fară excepţie, un  bestseller.

În romanul  Peplum, autoarea belgiană ne prezintă  versiunea sa fantastică despre naşterea sitului  de la  Pompei  şi  despre lumea, dominată de cinism, a viitorului.

Răpită si transportată în viitor pentru că a înteles că de acolo a fost comandată erupţia Vezuviului  din anul  79 înainte de Isus Hristos, ea poartă un dialog cu Celsius, copilul cel mai strălucit al generaţiei sale şi singura inteligenţă de la vârful societaţii capabilă de emoţie.

Înţelegem că în secolul 21 criza energiei a luat o turnura decisiva. În pofida economiilor drastice unele civilizaţii bogate au sărăcit. Un nou război mondial a avut loc. Unul responsabil, însa, în urma căruia omenirea a supravieţuit. I-au urmat instaurarea tiraniei, elitismul extrem, oligarhia energetică.

Apoi, la mijlocul secolului 22 omenirea a fost obligată să aleagă o categorie umană care sa fie sacrificată. Au fost aleşi săracii. Şi pentru că axa Nord-Sud era o axă înfricoşătoare care îi despărţea pe cei îndestulaţi de cei care mureau de foame,  Sudul a trebuit să dispară. El a încetat să mai fie menţionat pe materialele cartografice.  Odata cu el dispărea foamea, setea şi moartea.

Având acces la studiile antice, Celsius omul viitorului, se hotaraşte să salveze un eşantion de Sud alegând Pompeiul.  Atent şi abil el întreprinde totul pentru a programa erupţia vulcanică şi prezervă sub cenuşă si lavă cel mai frumos exemplu de cetate antica, o bijuterie a artei de a trăi.

Ce cadou mai frumos se putea oferi  vreodată arheologilor?

Romanul este o discuţie care avansează o ipoteză cercetând trecutul, prezentul şi viitorul omenirii şi un punct de vedere care ne ţine trează atentia. O provocare în adevăratul sens al cuvântului, am adauga, aşa cum este fiecare dintre romanele lui Amelie Nothomb.

Lectură  placută!

Related posts

Leave a Comment

nine − three =