O carte, o poveste! Julia

3 mai 2020  |  15:04  |  👁 102 Vizualizari


‘’Domnișoara’’ Julia Lambert se află, la cei 46 de ani ai săi, la apogeul carierei. Are un chip drăgălaș, sprâncene frumoase, ochi mari și negri ‘’în care strălucesc stele’’, vocea joasă, ușor răgușită, o siluetă fară cusur. Încă din copilărie, toată lumea o ‘’menea pentru scenă’’. Primise primele lecții de actorie la doisprezece ani de la o fosta actriță de la Comedia Franceza, care o învățase să rostească clar fiecare vorbă și să meargă pe scenă având ținuta potrivită. La șaisprezece ani intrase la Academia Regală de la Londra și în timpul studiilor câștigase toate premiile pentru care concurase. La sfârșitul scolii obținuse imediat, datorită francezei impecabile, un rol de subretă la un teatru londonez. La scurt timp, directorul unei companii din Middlepool o angajase extaziat, propunandu-i roluri de comedie. În trupa de acolo îl cunoscuse pe viitorul ei soț, Michael Gosselyn, un actor ‘’cuminte’’, fără anvergură. Julia se îndrăgostise de el ‘’la prima vedere’’ pentru extraordinara sa frumusețe și îl iubise cu pasiune. Michael era isteț, ambițios, prietenos, simpatic și binevoitor. Studiase la Cambridge și dorea din tot sufletul să facă ceva în viață. Cei doi jucau împreună, repetau împreună, devenind inseparabili. Încredințat că Julia ’’poate face orice în materie de actorie ’’, luase în serios sugestia ei de a deveni el producător și ea protagonistă, având propria lor companie dramatică. Se căsătoriră respectând întocmai conveniențele epocii. Michael era afectuos, dar nu era pasional și Julia fusese dezamăgită.
Astăzi, Michael conducea propria companie – Teatrul Siddons. Juca rar, preferând să regizeze piesele puse în scenă, abandonând practic orice ambiție proprie pentru a sprijini cariera Juliei. Roger, fiul lor de sapterezece ani, le risipise grijile, asigurandu-i că nu dorea, câtuși de puțin, să îmbrățișeze cariera actoricească. În ochii tuturor, căsătoria Juliei cu Michael era considerată exemplară, iar ea – un model de fidelitate conjugală.
Mândru că teatrul său este condus ‘’metodic și economicos’’ ca o afacere comercială, Michael i-l prezintă Juliei pe tânărul însărcinat cu verificarea conturilor companiei.Thomas Fennell are o înfățișare plăcută, o față sinceră și deschisă. În momentul cunoștinței lor, Julia este înduioșată de timiditatea și de ușoara lui stângăcie. Acceptând, pentru a-i face plăcere, o invitație la ceai, în cămăruța lui modestă, este apoi foarte surprinsă de îndrăzneala și impetuozitatea acestuia și devine amanta lui. Prinsă într-o relație în care regăsește întreagă pasiunea de care este capabilă, Julia iubește pătimaș și suferă profund, știind foarte bine că bărbatul o admiră, dar nu o iubește. Pe scenă, joaca mai bine ca niciodată, dar joacă și în viață un rol dificil până la despărțirea de tânărul său amant: în aparența ’’veselă și degajată’’, în realitate foarte dureroasă.
Aflând că Tom este atras de o actriță de duzină, care se folosea de el ca să obțină un rol în următoarea lor piesă, Julia este dezamăgită și furioasă. Face însă totul că fata să primească rolul și să poată juca împreună. Fin cunoscător al universului feminin, Somerset Maugham și-o imaginează în ziua premierei, dându-i replica pe măsura excepționalului său talent, sărbătorind apoi, de una singură, eliberarea de ultima dragoste a vieții ei.
Lectură plăcută!

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.