O carte, o poveste! Iisus povestea unei capodopere

22 aprilie 2020  |  08:31  |  👁 508 Vizualizari


‘’Iisus povestea unei capodopere’’ dezvăluie culisele unui film excepțional, cel mai mare și mai ambițios proiect pe care îl concepuseră, până în 1977, televiziunea engleză și R.A.I. Completând pelicula această carte demonstrează că nici un detaliu nu a fost lăsat deoparte, totul a fost studiat minuțios împreună cu specialiști sau profesioniști din domenii diverse, în dorința de a transmite’’ întregul mesaj și cuvintele divine ale lui Iisus’’
Autorul, regizorul italian Franco Zeffirelli, mărturisește că acest film l-a marcat profund, crearea lui fiind o experiență spirituală unică bazată pe revelația descoperirii, la vârstă matură, a Evangheliei. Privind în urmă și amintindu-și drumul parcurs, el este încredințat că întotdeauna lucrurile au luat o întorsătură favorabilă, ca și cum totul se întâmpla ‘’ potrivit dorinței și voinței cuiva anume’’.
Astfel, plecând în căutarea locurilor în care urmă să se turneze filmul, Nazaretul pe care îl avea în minte și pe care nu voia să îl construiască din placaj, i-a apărut aievea, ca din întâmplare, la Fertassa, în Maroc. O nuntă din același sătuc devenea modelul căsătoriei Mariei cu Iosif , ceremoniile nupțiale acolo fiind similare celor antice evreiești.
Alegerea actorilor, în viziunea lui Zefirrelli, însemna găsirea acelora care să răspundă cel mai bine cerințelor fiecărui personaj din povestea lui Iisus. Ea s-a dovedit ulterior cu adevărat inspirată, fie că era vorba despre actori deja celebri , fie că erau nume și chipuri noi. În plus, actorii foarte cunoscuți acceptaseră , cu ușurință, onorarii mai mici decât de obicei numai pentru a juca într-un film cu o semnificație atât de înalta. Alegere dramatică și obsedantă pentru marele cineast, cel care l-a interpretat pe Iisus, Robert Powell , era un actor britanic puțin cunoscut. Dar el a reușit să exprime admirabil divinul, ochii săi au devenit două izvoare de lumina iar vocea- misterioasă și îndepărtată. Distribuția deși formată din actori englezi, americani și italieni a fost armonioasă, iar climatul în care s-a lucrat la acest film a fost, spune Zeffirelli, prin voia lui Dumnezeu, diferit și nou .
Aflăm din aceste pagini – document numeroase detalii despre pregătirile pentru film care au durat mai mult de un an și despre miile de costume elaborate, croite, cusute și ‘’ învechite’’, despre construcția Templului unic în antichitate , despre raporturile cu populația băștinașă și despre coloana sonoră care pătrunde în substanța filmului. Și, foarte important, aflăm gândurile și frământările unui regizor de geniu care credea că ‘’multe scene care povestite sau citite sunt extraordinare , cinematografic își pierd credibilitatea’’ și avea marele regret de a nu fi putut evocă pe larg anumite pasaje din lipsa de spațiu.
‘’Am avut pretenția să demonstrez că Evangheliile sunt cel mai măreț ’’scenariu’’ care s-a scris vreodată, având cele mai frumoase dialoguri imaginate cândva’’, mărturisește Zefirrelli în această carte fascinantă. Reușita acestei demonstrații este emoția profundă pe care filmul Iisus din Nazaret, considerat deopotrivă de telespectatori și critică drept cel mai bun film despre viață și lucrarea Mântuitorului, o trezește în sufletul omenesc !
Lectură plăcută !

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.