O carte, o poveste! Eleganța ariciului

Renee Michel are 54 de ani și este portăreasa unui imobil parizian locuit de oamenii bogati. Trăiește într-un spațiu care îi este destinat, la parter, împreună cu motanul său Leon.
Are o aparență șleampătă și nu vrea să facă nimic ca să o amelioreze considerându-se scundă, dolofană si urâtă. Este determinată să facă, însă, totul ca să ascundă că este inteligentă și are preocupări intelectuale. Și reușește pentru că acoperă cerințele slujbei interacționând doar cu aceia dintre locatari cu care are ce să își spună.
Paloma Josse are doispre zece ani, este genială și are o înfățișare ștearsă. Locuiește în aceeași clădire împreună cu familia sa în care nu se simte deloc în largul ei. Fină observatoare a naturii umane, socotindu-se neînțeleasă plănuiește să se sinucidă lăsând în urmă cât mai multe cugetări profunde.
Renee Michel și Paloma Jesse nu sunt sociabile, sunt passionate de citit, analizează cu profunzime lumea în care trăiesc și au o pasiune pentru cultura japoneză. Așa că atunci când fiecare devine prietenă cu domnul Kakuro Ozu se apropie încetul cu încetul una de cealaltă.
Japonezul instalat de curând în imobil este fermecător și cult, capabil să exploreze cu finețe profunzimile semenilor. Făcând cu ușurință portretul detaliat al fiecărui vecin vede în Renee Michel ceea ce probabil nimeni nu a văzut niciodată și între cei doi se înfiripă o afecțiune rafinată și subtilă. Împreună reușesc să o facă pe Paloma să privească viața dintr-o altă perspectivă, apreciind-o și bucurându-se de ea.
Cele trei destine se împletesc într-o prietenie cu totul specială, anotimp luminos în viețile lor plin de bună dispoziție și încredere.
Eleganța ariciului, best-seller, care a obținut Prix des libraires, este o carte mai puțin obișnuită și controversată care vorbește mai ales despre ”frumusețea trăirilor și a sentimentelor obișnuite, proprii fiecărui om, indiferent de condiția sa socială”.
Lectură plăcută!

Related posts

Leave a Comment

five × 1 =