O carte, o poveste! Darul unei zile

5 martie 2020  |  10:03  |  👁 415 Vizualizari


Cei patru frați Lariot Simon, Lola, Garance și Vincent  au șansa unei  puternice afecțiuni ce îi leagă necondiționat în ciuda nesiguranței lor, a bunei educații și a bunului simț, a lipsei lor de încredere în ei înșiși și a divorțului părinților. Cartea Annei Gavalda îi surprinde pe  primii trei pe punctul de a pleca la nunta vărului lor Hubert, ceremonie  care îi va reuni dar care se anunță din cale afară de plicticoasă. Pe parcursul  călătoriei vocea lui Garance, celibatară și viitoare judecătoare, ne spune povestea lor.

Simon este fratele cel mare, eroul lor iubit care nu se enervează  și nu vorbește pe nimeni de rău niciodată. În ochii tuturor a rămas același puști de treabă care făcea lecțiile surorilor lui în timp ce  ele ascultau muzică și îi furau bomboanele. Un tip care  și-a văzut de drum fără să bată pe nimeni la cap. Este căsătorit  cu Carine și are doi copii. Surorile  o socotesc inflexibilă pe cumnata lor, gata să îi judece în permanență pe ceilalți, închistată în prejudecăți și incapabilă de tandrețe. Amândouă o tachineză și se amuză pe seama meschinăriei ei.

Lola  este cea cu care Simon a copilărit, în adevăratul sens al cuvântului. Cu ea  s-a bătut, s-a impăcat, a fugit de acasă pentru că între ei sunt numai optsprezece luni. Sunt copiii care erau mari când părinții divorțaseră. Garance o socotește cea mai bună prietenă a ei de când se știe, chiar dacă sunt firi complet diferite. Despărțită de curând , Lola  li se alătură pentru nuntă mai târziu temându-se să înfrunte  consternarea sau compătimirea familiei reunite.

Pe Vincent  fratele lor cel mic, ‘’cool’’, amabil,  lunatic, foarte timid și îndrăgostit de muzică il vor întâlni la nuntă. Dar ajunsi la locul ceremoniei mama lor le spune că  Vincent nu vine. Foarte dezamăgiț, Simon ia o  hotărâre puțin obișnuită și pleacă  să îl regăsească, împreună cu fetele,  la un castel din Touraine unde Vincent lucrează ca ghid sezonier.

Timpul petrecut  acolo de cei patru frați este o magică incursiune  în vremea copilăriei lipsită de griji și de responsabilități, de care toți par a avea mare nevoie. Reușesc împreună, în acest răstimp, să se regăsească pe ei înșiși cu cărțile, filmele și muzica lor. Cu părinții, prietenii și poveștile  de dragoste trăite.

Darul unei zile este numai un fragment din istoria complexă a  unei familii moderne, povestit cu mult umor, ușoară impertinență și cantitatea exactă de nostalgie.

Lectură plăcută!

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.