O carte, o poveste! Cinci purceluși

16 octombrie 2019  |  09:02  |  👁 131 Vizualizari


Cinci purceluși, un clasic al genului polițist, ne farmecă încă cu o intrigă subtilă în care factorul psihologic joacă un rol esențial.
Carla Crale dorește să se căsătorească dar înainte de acest pas vrea să afle daca mama sa a fost condamnată pe drept pentru asasinarea tatălui ei. Are încă scrisoarea în care aceasta îi marturisește că este nevinovată.
Victima, Amyas Crale fusese un pictor cu cotă pentru care arta era rațiunea de a fi. Iubea femeile dar pasiunile sale erau de scurta durată. De data aceea însă, părea gata să își parasească soția și fetița pentru femeia foarte tânără, Elsa Greer, la al cărei portret lucra frenetic, considerându-l cea mai bună dintre lucrarile de până atunci.
Caroline Crale, soția sa, și “singura femeie care contase cu adevarat pentru el’’ fusese acuzată ca l-a otravit punându-i în bere, coniina, o substanța sustrasă din laboratorul unui prieten. Condamnată la munca silnică pe viată, murise după un an.
Hercule Poirot este angajat de fiica soților Crale să investigheze o crimă comisă cu șaisprezece ani în urmă iar faimosul detectiv acceptă provocarea și își pune la lucru micile celule cenușii. Intâlnind oamenii legii care avuseseră legatură cu acest caz Poirot își face primele impresii despre victimă, acuzată, proces si celelalte cinci persoane implicate: Angela Warren, sora de mamă a Carolinei, Philip Blake, prietenul cel mai bun al pictorului și fratele său Mathew, domnișoara Williams guvernanta Angelei și tânăra pictată Elsa Greer. Imaginea insolentă a tinereții fără milă și îndrăgostită patimaș de Amyas Crale, Elsa hotărâse că artistul trebuie să fie al ei. Încă de la începutul cunoștinței lor îi propusese acestuia să îi facă portretul și se instalase în casa familiei ofensând-o continuu pe Caroline Crale.
Poirot îi întâlnește pe toți și cu abilitate le cere, pentru motive diferite, să redacteze câte o relatare amănunțită a faptelor de atunci. Cu toate că martorii o percep complet diferit pe Caroline, ei o consideră autoarea crimei, excepție făcând sora sa Angela. Pentru întâia oară domnișoara Williams recunoaște că a surprins-o pe Caroline ștergând amprentele de pe sticla cu bere și încercând să le înlocuiască cu cele ale soțului ei pentru a înscena o sinucidere.
La prima vedere o probă zdrobitoare, această mărturisire o dezvinovățește complet pe Caroline Crale în ochii lui Poirot.
Inegalabila Aghata Christie țese o poveste cu tușe psihologice tulburătoare și cu un final complet neașteptat și de aceea dificil de anticipat.
Lectură plăcută!

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.