O carte, o poveste! Care Santos – „Poftă de ciocolată”

Despre obiectele care ne aparțin ani din viață se spune  că, dacă ar putea vorbi, ar avea multe de povestit. Ciocolatiera doamnei Adelaide, fiica regelui Ludovic al XV-lea, în care încap fix trei ceșcute din această minunată băutură  este un exemplu și pretextul celor trei istorii surprinzătoare cu care ne regalează Care Santos.

Prima poveste, cea contemporană, este povestea a trei prieteni Sara, Max si Oriol care se cunosc la douazeci de ani la un curs de artă culinara. Max se îndragostește iremediabil de Sara și o ia de soție iar Sara este irezistibil atrasă de  Oriol care îi devine amant. Ciocolatiera intră în viața lor cumparată, dupa o noapte de beție, din magazinul unui anticar filozof care crede că obiectele își pot așteapta și douăzeci de ani, pe un raft, cumărătorul potrivit. Prietenia celor trei va rezista și pare sa ia un nou curs la final, când Oriol hotărăște să se căsătorească.

Povestea Aurorei ne poarta pașii în Barcelona anilor 1850-1910. Orfană, ea crește in familia inventatorului Turull bucurându-se de toată bunăvoința cuvenită. Cât este mică este tovarăsa de joaca a Candidei Turull, fetița cuplului, apoi devine camerista acesteia căci este o lume care ține cont de diferențele sociale. Își însoțește stăpâna în casa soțului ei, fiul ciocolatierului Sampson, iar când Candida pleacă de acasă se întoarce la familia Turull. Destinul său se împletește surprinzător cu  cel al distinsului doctor Horatio Vulpi. Ciocolatiera, vândută familiei Sampson de o prostituata, îi apaținuse Candidei și va rămâne un timp în posesia Aurorei.

A treia parte a cărții  este alcătuita din scrisorile pe care, bibliotecarului regelui Franței, le trimite lui madame Adelaide  dintr-o expediție în Spania. Scopul  călătoriei din iarna lui 1777, la care participă și inegalabilul Beaumarchais, este  obținerea unei fabuloase mașini de făcut ciocolată. Soția inventatorului acesteia, Mariana, primește ciocolatiera adusa din Franta, în semn de prețuire. Moment de grație pentru adevarații iubitori  ai ciocolatei aceasta ultim capitol vorbește despre  originea ei , prepararea sa artizanală care cerea multă forță fizică la începuturi, succesul  pe piață care a condus la înființarea ghildei ciocolatierilor, momentul crucial al introducerii în rețeta sa a laptelui.

‘’În obiecte trăiesc întâmplari și voci care le povestesc” iar  talentata Care Santos, ne invită să le ascultăm pe cele dintr-o  frumoasa ciocolatiera care a  supraviețuit mai multor proprietari  chiar dacă a fost facută din cel mai fin porțelan de Sevres.

Lectură plăcută!

Related posts

Leave a Comment

eight − 7 =