O carte, o poveste! Balzac şi Micuţa Croitoreasă chineză

19 mai 2020  |  06:54  |  👁 431 Vizualizari


În 1971, Luo și prietenul său, doi băieți chinezi de la oraș ‘’plăpânzi, slăbuți și caraghioși’’ au ajuns pe muntele ’’Fenixului Ceresc’’. Aveau optsprezece și, respectiv, șaptesprezece ani și fuseseră trimiși acolo, pentru a fi ‘’reeducați de țărani săraci’’. Erau printre milioanele de adolescenti care terminaseră gimnaziul și fiind considerați ‘’tineri intelectuali’’ se perindaseră pe acolo, începând cu sfârșitul anului 1968, când președintele Mao închisese universitățile. Fii de medici, considerați ‘’dușmani ai poporului’’, se inscriau la o reeducare care nu dura doi ani, ci o viață iar sansele de a se întoarce la oraș- ‘’acasa’’- erau de trei la mie- deci infime.
I-a primit cel mai sărac sătuc dintre cele 20 aflate pe munte și i-a găzduit într-o construcție din lemn vechi, nezugravita, fără tavan, unde nu exista mobilă, doar doua paturi improvizate așezate lângă un perete. Peste tot era mucegai, fiindcă ploua mult și des.
Cu tinerețea de partea lor, o noua viață incepe, aducând cu ea o altă noţiune a timpului și corvezi felurite de la căratul în ciubere al excrementelor umane și animale până în zonele arate, aflate la ‘’înălțimi amețitoare’’ şi până la lucrul arhaic și extrem de primejdios într-o mină din care, celor doi, le este, de fiecare data, teama că nu vor mai ieși.
Dar Luo este un povestitor grozav și aceasta calitate care părea’’amuzanta dar marginală și fară prea mare viitor’’ le schimbă salutar viața pentru că, primarului din sat îi plac mult poveștile. El îi trimite pe băieți în orașul cel mai apropiat, la film, doua zile dus și doua întors. Cand revin, Luo joacă în faţa sătenilor rolul fiecărui personaj, schimbându-și vocea și gesturile.
În drumurile lor, cei doi prieteni o cunosc pe Mica Croitoreasă, o fată frumoasă și grațioasă de la țară, căreia îi place să stea de vorba cu ‘’ băieții de la oraș care stiu să citească și să scrie’’. Întâlnirile cu ea le înflăcărează inimile tinere, facandu-le să bată mai repede. Vizitând un amic de la oraș, într-un sat vecin, prietenul lui Luo descoperă, din întâmplare, un geamantan ascuns, plin cu cărți. Literatura occidentala interzisă şi inexistenţa pe o piață unde se găsesc numai cărțile lui Mao și lucrări pur științifice îi fascinează pe băieţi. Sunt gata de lucruri istovitoare, aproape insuportabile fizic, în schimbul unei cărți de citit care îi face să viseze !
Pe prima dintre acestea, Ursule Mirouet , prietenul lui Luo, vrăjit, o copiază cuvânt cu cuvânt pe interiorul cojocelului său. Ca într-un ritual, Micuța Croitoreasă îl îmbracă, încredințată că ‘’simpla atingere a cuvintelor lui Balzac îi va dărui fericire și inteligență’’. Tot ea ‘’atât de dulce când râde ‘’, le dă ideea să fure cărțile.
Astfel începe pelerinajul primei iubiri, pelerinaj literar închinat frumuseții Micii Croitorese. Drumul, ne povestește Dai Sijie, traversează o trecătoare îngustă de treizeci de centimetri şi lungă de vreo treizeci de metri, încadrată de o parte și de alta de prăpastii fară fund, la capătul căreia veghează un corb cu ciocul roșu. Înspăimântat, dar îndrăgostit Luo o străbate purtând, de fiecare dată, un coş în care se află o nouă carte!
Lectură plăcută!

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.