Număr record de vaccinuri anti-COVID: sunt 3 faze cruciale pentru fiecare

29 aprilie 2020  |  07:17  |  👁 381 Vizualizari


Un vaccin anti-COVID-19 ar fi soluția perfectă la problema crizei medicale. Doar că dezvoltarea acestuia nu-i atât de ușoară. Sunt însă opt formule care au ajuns în studii clinice.

London School of Hygiene & Tropical Medicine a făcut un bilanț parțial pentru tipurile de vaccin aflate în prezent în dezvoltare. Astfel, a ajuns la un număr impresionant: aproape 120 de proiecte diferite.

Dintre acestea, 110 sunt în studii pre-clinice, opt în prima fază de testare și unul a ajuns în faza a doua. Scopul principal al studiilor de fază 1 este de a testa securitatea şi, într-o mai mică măsură, eficacitatea unui produs medical. Studiile de fază 2 şi de fază 3, realizate pe scară mai largă, au ca scop evaluarea eficacităţii, înainte de eventuala obţinere a autorizaţiei de comercializare din partea autorităţilor sanitare, notează Agerpres.

În ciuda numărului mare de formule de vaccin care sunt testate acum, mai devreme de finalul anului sau mijlocul anului 2021 e puțin probabil să avem un produs final. Cel mai des este invocat termenul de 18 luni, ceea ce înseamnă a doua jumătate a lui 2021.

De unde vin vaccinurile aflate în studii clinice?

Din China sunt trei dintre cele opt vaccinuri în testare clinică. Unul e al CanSino, altul al Sinovac și al treilea e un proiect coordonat de Institutul de produse biologice din Beijing şi de Institutul de virusologie din Wuhan.

În Marea Britanie, Universitatea Oxford are unul, iar în Germania e un proiect condus de laboratorul BioNTech. Statele Unite au două proiecte de vaccinuri ajunse în faza 1 de testare: unul condus de compania de biotehnologie Moderna în parteneriat cu National Institutes of Health (NIH), iar celălalt este coordonat de compania de biotehnologie Inovio Pharmaceuticals.

Poți consulta și lista de aici să vezi la câte tratamente se lucrează și câte tipuri de vaccin sunt în prezent în lucru. Însă și când ajungem în momentul în care formula unui vaccin să fie bună mai rămâne problema producției pe scară mare, unde vorbim de sute de milioane de doze. Tocmai de aceea descoperirea vaccinului e doar prima etapă importantă.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.