Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi secretarul de stat Raed Arafat au anunțat, luni seară, la Palatul Victoria, care sunt restricțiile ce ar putea fi impuse în România în perioada următoare.
Cei doi au făcut declarații la finalul reuniunii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), în care au fost luate o serie de măsuri, având în vedere creşterea numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus pe teritoriul României.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, că la nivel local, unde incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus depăşeşte 1,5 la mie, se vor lua restricţii suplimentare, precum interzicerea nunţilor şi botezurilor sau suspendarea activităţii agenţilor economici care nu respectă regulile.
Potrivit acestuia, toate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi cel din municipiul Bucureşti urmează să se întrunească în regim de urgenţă să analizeze situaţia epidemiologică în fiecare judeţ şi în localităţile respective şi să ia toate măsurile care sunt prevăzute prin hotărârile de guvern sau hotărârile CNSU care au fost emise în contextul unei incidenţe de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.
“Măsurile vor fi analizate în mod deosebit, dar nu ne limităm la acele măsuri: purtarea măştilor în spaţii închise, dar şi deschise, în mod deosebit în spaţiile publice unde există aglomeraţie şi este nevoie de portul măştii, carantinarea localităţilor care depăşesc 3 la mie în ultimele 14 zile şi, bineînţeles, luând în considerare dacă aici există focare sau nu, dacă este răspândire comunitară, atunci luarea în considerare a carantinării acestor localităţi, interzicerea evenimentelor precum nunţi, botezuri în zonele în care sunt cu incidenţa mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, închiderea sau sistarea activităţii restaurantelor în interior în zonele în care depăşesc incidenţa de 1,5. De altfel, astea sunt decizii care au fost luate de Comitetul Naţional şi au fost luate şi prin hotărâre de guvern şi solicităm tuturor comitetelor judeţene şi comitetului municipiului Bucureşti să implementeze aceste măsuri acolo unde regula o impune”, a declarat Arafat.
El a arătat că este în analiză suspendarea activităţii operatorilor care au abateri.
“Este în analiză şi posibilitatea implementării în curând a măsurii de închidere a activităţii sau mai bine zis a suspendării activităţii agenţilor care nu respectă reglementările, cel puţin timp de 30 de zile de la momentul constatării abaterii. În zonele în care avem incidenţa de 1,5 la mia de locuitori recomandarea este ca toţi agenţii economici, inclusiv instituţiile publice şi private, să ia în considerare munca de la domiciliu, la distanţă şi acolo unde nu se poate, decalarea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligaţie la toate instituţiile din zonele care sunt afectate şi au incidenţa de 1,5 sau mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile”, a spus Arafat.
Şeful DSU a anunţat că participarea credincioşilor la evenimente va fi permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.
“Mai este o decizie luată, şi anume, referitor la organizarea sărbătorilor religioase şi care este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi. Acest lucru este extrem de necesar, pentru că riscul major nu este numai participarea la faţa locului, riscul major este pe durata transportului în autocare. Dacă se stă într-un autocar, într-o maşină sau mijloc de transport ore, este suficient să fie o singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi cei care au călătorit cu mijlocul de transport infectaţi acasă. Acest lucru trebuie să fie limitat. Sărbătorile se fac, doar că participanţii vor fi doar cei care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă”, a afirmat Arafat.
Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat o serie de restricții aprobate în cadrul CNSU, care trebuie să fie aprobate de Guvern.
“Presiunea pe sistemul sanitar este una extrem de importantă. Nu este neglijabilă, este o presiune care a dus ieri, ca exemplu, la 94 de cereri de transfer de pacienţi către alte unităţi sanitare. Au avut loc mai multe transferuri pe calea aerului din sudul ţării către Mureş, Bihor, Arad, Timişoara, chiar către Botoşani. Asta arată că sistemul începe să aibă un impact serios. Şi de aici, măsurile pe care le luăm devin extrem de importante”, a afirmat şeful DSU.
Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta
HOTĂRÂRE:
Art. 1 (1) Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 07.10.2020.
(2) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1), persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național
pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.
(3) Persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat prevăzute la alin. (1) și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.
Art. 2 Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități.
Art. 3 (1) Comitetele judeţene/al Municipiului București pentru situaţii de urgenţă au obligația de a se întruni în ședință extraordinară, în cel mult 48 de ore de la data emiterii prezentei hotărârii, în vederea analizării detaliate a situației epidemiologice de la nivelul fiecărei localității și dispunerii de urgență a măsurilor pentru diminuarea impactului riscului conform prevederilor legale aprobate prin hotărârile Guvernului și cele ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
(2) În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor la nivel județean ori a unei sau mai multor localități depășește 1,5/1.000 de locuitori, ulterior măsurilor adoptate conform prevederilor alin. (1), comitetele judeţene/al Municipiului București pentru situaţii de urgenţă au obligația de a se întruni în ședință extraordinară, în cel mult 48 de ore de la data depășirii pragului mai sus menționat.
Art. 4 Se propune ca, persoanele alese la scrutinul electoral organizat în luna septembrie 2020, pentru alegerea primarilor, președinților consiliilor județene și a membrilor consiliilor locale și județene, să poată depune jurământul prevăzut în Ordonanța de Urgenţă a Guvernului nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, fără prezența fizică, prin mijloace electronice de comunicare de la distanță, atunci când persoana în cauză se află în izolare sau carantină, în condițiile legii.
Art. 5 Toate instituțiile publice și private, precum și operatorii economici care își desfășoară activitatea în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, au obligația analizării modului de desfășurarea a activității în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru.
Art. 6 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.
Nelu Tătaru a anunţat introducerea de noi reguli pentru cetăţenii care vin din ţări cu indice mai ridicat de infectare cu noul coronavirus decât al ţării noastre.
“Suntem pe un trend ascendent. Evaluarea arată că am avut o creștere a numărului de localități cu indice peste 3, precum și între 1 și 3. S-au făcut evaluări și actualizări ale listelor țărilor care au un indice ridicat. Ca urmare a aceste actualizări, s-au luat în seara aceasta şi anumite decizii, astfel pentru cetăţenii care vin din aceste ţări cu indice mai ridicat decât al ţării noastre se impun şi o serie de reguli”, a afirmat Nelu Tătaru.
El a explicat că pentru cei care vin să stea pentru trei zile în România din aceste ţări pot veni cu un test negativ efectuat în utlimele 48 de ore. Cei care vin să stea o perioadă mai lungă intră în carantină 14 zile cu posibilitatea ca în a opta zi să facă la cerere un text.
Nelu Tătaru a mai spus că aceste restricții pot fi amplificate sau retrase, în funcție de evoluția situației.
“Această pandemie nu se tranșează în spitale, ci în pre-spital
Aceste restricții vin ca urmare a creșterii transmisiei în comunitate. Restricțiile pot fi amplificate sau retrase
Gestionăm o lună septembrie grea, suntem într-un efort comun guvern, populație, autorități locale pentru a putea limita transmiterea în comunitate. Haideți să ne gândim că putem trata în spitale și pacienți care nu sunt infectați cu Covid. Au și ei dreptul la viață”, a mai spus Nelu Tătaru.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.