Noi reguli pentru amenajarea și omologarea traseelor turistice pedestre. Guvernul a probat norme care vizează siguranța turiștilor

13 octombrie 2022  |  08:30  |  👁 358 Vizualizari


Guvernul României a stabilit noi reguli pentru traseele turisice pedestre prin care turișii să fie mai protejați iar mediul înconjurător să nu fie afectat.  Hotărârea pentru aprobarea Normelor metodologice privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor pentru turism pedestru, a fost adoptată miercuri 12 octombrie, a anunțat Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT).

Reprezentanții MAT susțin că traseele pentru turism pedestru pot fi dezvoltate în zonele de dealuri, podișuri, coline, câmpii și lunci, precum și în zone metropolitane, urbane, și evidențiază obiectivele turistice naturale și antropice, prin prezentarea acestora și explicarea semnificațiilor.

În opinia acestora, amenajarea şi omologarea traseelor va contribui la o creştere a circulaţiei turistice la nivel naţional, precum și la dezvoltarea localităților pe raza cărora se află.

Condiții pentru traseele de turism

Pentru a fi omologat, un traseu pentru turism pedestru trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care: să prezinte interes din punct de vedere turistic şi să fie dedicat unui sau mai multor obiective și/sau puncte de interes turistic, să propună una sau mai multe teme de interes turistic, să nu străbată o zonă declarată prin lege ca fiind montană, să nu necesite construirea unor amenajări – poduri, podeţe, balustrade, trepte – care să aibă un impact negativ asupra mediului înconjurător, să nu traverseze zone periculoase pentru siguranța și securitatea turiștilor şi să asigure posibilitatea turiștilor de a se odihni la intervale de maximum 5 km.

Categoriile și tipurile traseelor se stabilesc în funcție de timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

Omologarea va fi făcută de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, iar administratorii sunt obligați ca în termen de 30 de zile de la înființarea unui traseu să se adreseze instituției în vederea obținerii autorizației.

Va fi constituită o Rețeau Națională de Trasee pentru Turism Pedestru

„Tendința românilor de a opta pentru atracțiile turistice autohtone, naturale sau amenajate, într-un cadru organizat, este în creștere! Prin urmare, o atenție tot mai mare trebuie îndreptată către traseele pedestre, care necesită semnalizare și amenajare corespunzătoare, astfel încât să ofere un sentiment de siguranță celor care aleg să le parcurgă. În acest sens, prin prezentul act normativ, au fost stabilite normele metodologice necesare pentru crearea și omologarea acestor produse turistice.

Reglementarea va debloca, totodată, numeroase inițiative ale factorilor implicați în dezvoltarea acestor tipuri de trasee și va încuraja apariția unora noi astfel încât, pe termen scurt şi mediu, să putem observa o creștere a beneficiilor directe și indirecte, economice şi sociale, pe care le aduce României turistice”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

MAT anunță că totalitatea traseelor pentru turism pedestru omologate din România se constituie în Rețeaua Națională de Trasee pentru Turism Pedestru, denumită ROPED.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.