Noi exerciţii militare ale trupelor ruse în Transnistria

2 februarie 2022  |  06:41  |  👁 194 Vizualizari


Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR) a desfăşurat marţi noi exerciţii militare de pregătire de luptă pentru a se antrena în camuflarea deplasărilor de trupe şi tiruri cu lansatoare de rachete, a indicat marţi Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters şi Deschide.md.

Aceste exerciţii intervin pe fondul unei acumulări de trupe ruse în apropiere de Ucraina şi al unei intense activităţi militare a armatei ruse, ceea ce a provocat temeri Occidentului privind o posibilă invazie în ţara vecină. Rusia neagă orice plan în acest sens.

În centrul acestor preocupări se află concentrările de trupe ruse în vestul Rusiei, în Crimeea şi în Belarus, unde Moscova şi Minskul prevăd organizarea unor exerciţii comune.

Kievul şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu Transnistria, unde Rusia are peste 1.000 de soldaţi şi forţe de menţinere a păcii, conform Reuters.

Serviciile de informaţii militare ucrainene au acuzat luna trecuta serviciile de securitate ruse că ar pregăti un fel de „provocare” nespecificată împotriva militarilor ruşi din regiune, pentru a da vina pe Ucraina.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, militarii au tras asupra ţintelor care imitau avansarea infanteriei şi echipamentul militar al inamicului din lansatoare automate de grenade montate AGS-17.

În timpul antrenamentului, militarii au întreprins acţiuni de camuflare a deplasărilor de trupe, ocupând poziţii de tragere şi camuflându-se cu mijloace pe care le-au avut la îndemână.

Exerciţii ale militarilor ruşi au avut loc pe întreg parcursul lunii ianuarie pe teritoriul din stânga Nistrului.

Guvernul de la Chişinău şi-a exprimat îngrijorarea privind exerciţiile militare şi afirmă că activităţile GOTR pe teritoriul Republicii Moldova contravin obligaţiilor internaţionale ale Federaţiei Ruse, precum şi legislaţiei internaţionale. Atât prezenţa GOTR, cât şi aceste exerciţii militare care au loc contravin legislaţiei, notează Deschide.md.

GOTR a fost formată la 1 iulie 1995, în urma reorganizării fostei Armate a IV-a sovietice, dislocată în Transnistria înainte de prăbuşirea URSS. În anul 1992, militarii ruşi au participat la conflictul armat de partea separatiştilor transnistreni, deşi Moscova insista asupra rolului său de pacificator. Capacitatea reală a contingentului rusesc din regiunea transnistreană, care are frontieră comună cu Ucraina, nu este cunoscută, în funcţie de surse variind de la peste 1.200 până la peste 2.000 de persoane.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.