Nissan urgentează aplicarea planului privind un potențial divorț de Renault

13 ianuarie 2020  |  09:23  |  👁 486 VizualizariȘefii Nissan vor să urgenteze planul secret privind o potențială scindare de Renault, după fuga din Japonia a fostului președinte Carlos Ghosn la sfârșitul lui decembrie.

Planurile includ separarea totală a celor doi producători auto dar și modificări ale componenței consiliului de administrație al Nissan, potrivit mai multor surse. În ciuda eforturilor de îmbunătățire a relațiilor dintre Nissan și Renault, parteneriatul – care produce circa 10 milioane de autoturisme anual- este acum considerat unul toxic, spun două persoane apropiate conducerii, japonezii considerând că partenerul francez este o frână în calea dezvoltării Nissan.

O scindare completă ar obliga, probabil, ambii producători auto să caute parteneri noi într-o industrie afectată de o scădere globală a vânzărilor și de creșterea costurilor pe care le presupune trecerea la vehicule electrice.

De asemenea, scindarea ar duce la scăderea cifrei de afaceri a fiecăruia dintre parteneri într-un moment în care rivalii cresc; Fiat Chrysler și PSA fuzionează, iar Volkswagen și Ford își formează propria alianță.

Discuțiile preliminare privind această separare vin într-un moment deosebit de sensibil pentru Renault și Nissan.

În săptămânile următoare, Jean-Dominique Senard, președintele Renault, urmează să dezvăluie mai multe proiecte comune menite să demonstreze că alianța poate funcționa în continuare. „Nu putem supraviețui dacă nu ne mișcăm rapid și dacă nu facem câteva schimbări”, a declarat Senard pentru FT într-un interviu luna trecută.

Domnul Senard, care și el se îndoia că parteneriatul cu Nissan va dura, spera însă că noua conducere a alianței formate din cele două companii va reseta o relație încordată în urma arestării domnului Ghosn la sfârșitul lui 2018.

O persoană apropiată conducerii Nissan a declarat că Makoto Uchida, directorul executiv nou numit, lucrează strâns cu domnul Senard pentru lansarea noilor proiecte.

Chiar și în perioada Ghosn, când alianța funcționa mult mai bine, oameni din interiorul Nissan spuneau că nemulțumirea din rândul inginerilor japonezi este în creștere.

Dar integrarea care a avut loc sub domnul Ghosn face ca separarea celor două companii să fie una dureroasă. Vânzările sunt complet combinate, iar Nissan tocmai se pregătește să lanseze în următorii trei ani autoturismul Ariya, un vehicul utilitar sport electric, folosind o nouă platformă dezvoltată cu Renault.

Reprezentanții Nissan și Renault au refuzat să comenteze.
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.