Nereguli la votul din Diaspora – 14.000 de voturi au fost pierdute. AEP dă vină pe Poșta Română

Persoane stau la rand pentru a vota in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, la Consulatul Romaniei din Bristol, duminica, 16 noiembrie 2014. DARIUS MITRACHE / MEDIAFAX FOTO

5 decembrie 2020  |  14:15  |  👁 403 Vizualizari


Potrivit calculelor Autorității Electorale Române, peste 14.000 din cele 35.800 de voturi prin corespondență trimise către românii din străinătate nu au ajuns la București. Singura șansă ca să voteze e să meargă la cea mai apropiată secție, a spus pentru ziarul Libertatea Constantin Mitulețu, președintele AEP, pentru că „procesul de înregistrarea a voturilor prin corespondență s-a încheiat pe 3 decembrie”.

39.244 de români din străinătate au trimis cereri pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare de duminică. Președintele AEP, Constantin Mitulețu, spune că BEC a aprobat și trimis prin Poșta Română 38.500 de voturi către românii din afara granițelor. Până sâmbătă dimineață, doar 21.329 de voturi au fost declarate valide, adică au ajuns în România, iar restul de 14.471 nu se știe ce s-a întâmplat cu ele.

„Plicul NU a fost validat”. Acesta este mesajul pe care l-au primit recent mulți români din străinătate din partea noreply@votstrainatate.ro, o adresă de e-mail care corespunde site-ului unde s-au înregistrat să voteze prin corespondență. Oamenii nu își explică de ce voturile nu au ajuns la destinație, deși au fost trimise din timp. Nu este însă obligatoriu ca toți cei care s-au înscris pentru votul prin corespondență să fi dus plicurile la poștă.

Șeful Autorității Electorale: „Sunt 21.329 și ceva venite, restul de 18.000 nu sunt” Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu, spune că problema ține de „serviciile poștale în pandemie” și că ce nu s-a înregistrat până pe 3 decembrie la AEP este pierdut.

„Vorbim de serviciile poștale din alte țări. De această operațiune se ocupă Poșta Română, noi nu facem altceva decât să înregistrăm în sistemul informatic efectiv ce a ajuns la misiunile diplomatice ori la birourile pentru corespondență. Aici nu ține de organizare, ține de serviciile poștale în pandemie”, a declarat pentru Libertatea Constantin Mitulețu.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.