Adi Croitoru, președinta ANANP, spunea, într-un interviu DCNews, vorbind despre proiectul hidrocentralelor în arii protejate, după ce analistul politic Bogdan Chirieac i-a spus ”să vedem cine se va opune, ce partid politic se va opune în Parlamentul României. Este de urmărit”, că ”Da, este de urmărit, aveţi dreptate, pentru că eu conduc o instituție care se ocupă cu arii protejate şi îmi asum tot ce spun – şi cu rezultatele din spate. Am reuşit să deblocăm autostrăzile în faţa Comisiei Europene. Nu spunem prostii. Dacă eu vin şi prezint această situaţie și explic ferm că nu se va întâmpla nimic naturii, că lucrurile vor merge bine în direcţia asta, că hidrocentralele trebuie terminate, am curiozitatea să vedem cine se opune”.
Astăzi, USR a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională pe legea care permite construcția de hidrocentrale mici în ariile protejate, acuzând că demersul este pentru băieții deștepti din energie.
”USR a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu această lege extrem de nocivă care lasă cale liberă pentru finalizarea și funcționarea hidrocentralelor ilegale în arii naturale protejate. Este vorba de distrugerea iremediabilă a unor arii protejate pentru un beneficiu economic infim. E ca și cum ți-ai tăia o mână și ai arunca-o din balon ca să mai scapi de balast. Băgăm râul Jiu în conducte, distrugând un întreg ecosistem, pentru a crește producția de energie cu 0,4%. Distrugem ariile naturale protejate pentru un câștig iluzoriu. Asta în vreme ce investitorii vor să extindă parcurile eoliene, iar statul român nu se grăbește pentru a îmbunătăți cadrul legal. De ce? Doar pentru că niște băieți deștepți au băgat ilegal sute de milioane de euro în construcții ceaușiste din care s-au îmbogățit firmele lor de casă. Iar acum vor să își desăvârșească opera, să acopere aceste ilegalitați constatate deja de către instanțele de judecată și să mai pompeze niște sute de milioane de euro, distrugând pentru totdeauna mediul de care ar trebui să se bucure și copiii și nepoții noștri. Invocarea războiului și a nevoii de siguranță energetică sunt doar manipulări ticăloase, cinice. Nu se asigură cu proiectele astea ceaușiste, din care se îmbogățesc niște șmecheri. Nu e nicio siguranță energetică! Cu sub 1% creștere a producției nu se îmbunătățește nimic în mod semnificativ. Singurele lucruri certe sunt doar distrugerea iremediabilă a mediului și călcarea în picioare a principiilor de funcționare a statului de drept”, declară deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției.
„USR se împotrivește legii din mai multe considerente. Pe de o parte, nu există o cuantificare a efectelor negative pe care le va avea legea din perspectiva mediului, impactului local și, implicit, a sănătății oamenilor. Ceea ce știm sigur este, însă, că vom avea de plătit amenzile usturătoare pe care Comisia Europeană le va stabili pentru România ca parte a procedurii de infringement. Pe de altă parte, legea îi scapă de răspundere penală pe care care au cheltuit sute de milioane de euro pe construcții ilegale, bani care au intrat în buzunarele băieților deștepți de la firmele de partid. De fapt, de asta a și fost adoptată legea pe repede-înainte, de asta și-au dat mâna PSD, PNL, UDMR și AUR”, declară deputatul USR Adrian Giurgiu.
”Contestarea la CCR de către USR a legii PSD privind finalizarea hidrocentralelor abandonate este un demers iresponsabil, irațional și profund anti-național. Invocând tot felul de chichițe de mediu, inconștienții de la USR nu fac altceva decât să favorizeze creșterea gradului de dependență energetică a României față de Federația Rusă, ceea ce contravine eforturilor întreprinse la nivelul întregii Uniuni Europene. Prin contestația depusă la CCR, USR blochează practic orice creștere a capacității României de a produce energie ieftină și curată, care să conducă la scăderea facturilor pentru populație și economie. Această acțiune a USR calcă în picioare chiar interesul propriilor alegători care sunt afectați, în egală măsură, de creșterea prețurilor la energie electrică. PSD subliniază că demersul USR nu ar contribui cu nimic la protecția mediului din zonele respective. Acele hidrocentrale deja există în ariile protejate, unele dintre ele fiind construite în proporție de peste 90%. Prin urmare, blocarea finalizării lor nu rezolvă cu nimic situația din acele zone. Din perspectiva protecției mediului înconjurător este preferabil să ai o structură finalizată și funcțională, decât una dezafectată și abandonată.
Demersul USR este cu totul absurd pentru că amânarea finalizării acelor hidrocentrale obligă România să utilizeze într-o măsură mai mare capacitățile de producere a energiei electrice pe baza combustibililor fosili, care au un efect mult mai poluant asupra mediului înconjurător. Nu în ultimul rând, hidrocentralele respective reprezintă o investiție publică realizată din banii cetățenilor români, care însă nu poate fi fructificată din cauza blocajelor acestui partid anti-social și anti-național.” a reacționat PSD.
„Ca să înţelegem şi mitul acesta al terminării hidrocentralelor în arii naturale protejate… Nu poţi să faci o evaluare, să spui că, dacă vom continua investiţia, există un impact mai mare sau mai mic asupra mediului. De fapt, despre asta este vorba, nu despre investiţia ca atare, investiţia finalizată. Este vorba de partea asta de finalizare a ei. Adică, 5% în unele cazuri, 10%, 15% din investiţie. Aici este marea dramă! De-asta, unii țipă că va fi impact major asupra mediului, dar nici eu, nici dumneavoastră, nici ONG-urile nu pot spune aşa, la o privire, dacă va fi impact sau nu atunci când va fi finalizată investiţia. Mai mult, am văzut nişte poziţii halucinante, că nu va mai exista debit de servitude, că toată apa va fi oprită. Este momentul să fim raţionali! Raţionali nu înseamnă să ţipăm că „este nenorocirea de pe lume”, „s-a distrus natura”, dar nici să nu intrăm în ceea ce se poate conserva cu bocancii şi să distrugem iremediabil” ne-a declarat Adi Croitoru, ANANP.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.