Muzeul coronavirusului în New York: istoricii colecționează măști, mănuși și dezinfectanți

22 aprilie 2020  |  14:00  |  👁 469 Vizualizari


Muzeul de Istorie din New York a început deja să strângă obiecte pentru colecție, precum măști, dezinfectanți, mănuși, fotografii și alte obiecte personale care ilustrează criza pandemiei de coronavirus.
„Acesta este un moment istoric, care va rămâne în memoria tuturor”, spune director muzeului din New York, Margi Hofer, potrivit The Guardian. Muzeul din Uper East Side mai deține o colecție de obiecte strânse în urma unui eveniment marcant, atentatele din 11 septembrie: bucăți de metal din World Trade Center, scrisori sau căști ale pompierilor. Sunt peste 450 de obiecte în muzeu legate de atentate.

Acum, muzeul strânge obiecte care să amintească mai târziu de criza prin care trece întreaga lume. Colecția se bazează în special pe lucruri legate de medicină și sănătate, de viața în carantină și distanțarea socială, precum și obiecte din gospodărie. Printre obiectele strânse deja se află și o fotografie cu unul dintre conservatorii muzeului confecționând măști de protecție la o mașină de cusut. Mai sunt și fotografii cu străzile goale din New York, cu clădiri dezinfectate, cu oameni purtând echipamente de protecție și cu afișe de pe ușile magazinelor care își anunță clienții că sunt închise. „Orice este mărturie și spune povestea unui New York al acestor vremuri”, explică directorul muzeului.

Dar colecția de obiecte este mai mult decât atât. Muzeul vrea să pună accent pe creativitatea pe timp de criză și pe cum a crescut ea în timpul carantinei. Astfel, printre lucrurile adunate se află și o piatră pictată cu mesajul „Va trece și asta” și desene făcute de copii, precum și măști din plastic cu Yoda. „Oamenii sunt blocați în case, iar arta pe care o realizează – desenele copiilor, de exemplu – arată cum încearcă să treacă peste anxietate”, spun reprezentanții muzeului.

Colecția nu este finalizată, pentru că nu toate obiectele pot fi depozitate acum la muzeu, din motive ce țin de siguranță – măștile textile, de exemplu, sunt încă folosite. „În majoritatea cazurilor le spunem oamenilor să păstreze obiectele pe care vor să le doneze, pentru că le vom lua noi la timpul potrivit”, explică directorul muzeului. Reprezentanții instituției sunt în special interesați de mărturiile medicilor. „Am luat legătura cu spitalele și le-am spus că vrem să ascultăm poveștile personalului medical, atunci când va fi vremea”.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.