Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță că nu vom avea o nouă lege a pensiilor, doar o modernizăm, spune el, pe cea actuală.
Coaliția de guvernare vrea ca din 2022 pensiile să fie mărite cu 10 procente, iar vârstnicii cu venituri foarte mici, să primească un sprijin financiar, suplimentar. Guvernul nu a luat însă o decizie, cu privire la pensiile speciale, dacă va amâna sau nu, plata acestora pentru aleșii locali.
Dacă fostul guvern vorbea despre o noua lege a pensiilor, actualul ministru social-democrat are o altă variantă.
Marius Budăi, ministrul Muncii: „În programul de guvernare noi nu vorbim de o nouă lege a pensiilor, noi vorbim de modernizarea legii pensiilor actuale.″
Potrivit programului de guvernare, ″modernizarea″ pensiilor ar însemna eliminarea inechităților și recalcularea lor pe baza contributivității. Detaliile nu sunt stabilite deocamdată.
Sigur este doar că, de la 1 ianuarie 2022, punctul de pensie se va majora de la 1.442 la 1.586 de lei, ceea ce înseamnă un plus de 10%. De la aceeași dată, pensia minimă devine 1.000 de lei.
Totuși, social-democrații spun că aceste majorări nu sunt suficiente și critică limita de 9,4% din produsul intern brut, prag pe care nu ar trebui să îl depășească plățile pentru pensii și care a fost asumat de fostul guvern în planul național de redresare și reziliență.
Marius Budăi, ministrul Muncii: „9,4% – aici ar trebui să ne spună fostul ministru care a prins acest lucru în PNRR, în contextul în care media UE cu plata pensiilor din sistemul public este de 13%. De ce USR şi domnul Ghinea i-a vrut săraci pe părinţii şi bunicii noştri.″
Cristian Ghinea este fostul ministrul al proiectelor europene din fostul guvern PNL-USR și spune că miza declarațiilor sunt pensiile speciale.
Cristian Ghinea, fostul ministru al Proiectelor Europene: „România cheltuie 8% din PIB cu pensiile în acest moment, deci o limită de 9,4% mi se pare decentă, dar de fapt spațiu bugetar pentru creșteri de pensii. De la 1 ianuarie, dacă nu se dă ordonanță de prorogare, vor intra în plată noi pensii speciale. E vorba de foștii primari. E o nebunie să înființezi mii de noi pensii speciale.”
Fostul ministru spune și că, în situația în care PIB-ul ar scădea în perioade economice de criză, pensiile nu vor scădea pentru că există o clauză specială în PNNR.
În planul negociat cu Comisia Europeană, este stabilită revizuirea pensiilor speciale, pentru a le alinia cu celelalte, bazate pe contributivitate. Totodată, valoarea punctului de pensie va fi legată de creșterea economică, așadar ar fi predictibilă și nu ar mai depinde de deciziile politice.
În baza reformelor asumate, inclusiv în domeniul pensiilor, România ar urma să încaseze de la Bruxelles 29 de miliarde de euro în următorii cinci ani.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.