Ministrul Justiţiei l-a ţinut în rafală pe Procurorul General

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a şters pe jos cu Procurorul General Augustin Lazar luni, 19 noiembrie 2018, în timpul şedinţei de la Secţia pentru procurori a CSM, acolo unde şi-a susţinut cererea de revocare din funcţie a acestuia. Previzibil însă, avizul Secţiei a fost unul negativ, lucru anticipat şi de ministru încă de la începutul şedinţei. Avizul este însă consultativ, astfel că propunerea de revocare va merge la preşedintele Iohannis, care conform deciziei CCR în cazul Kovesi este obligat să o semneze.

“Domn general”, aşa cum l-a numit ministrul pe taica Lazar pe tot parcursul sedinţei, nu a avut nici cea mai mică şansa în faţa acestuia. Lazar a susţinut doar ca raportul prin care a fost evaluat este nelegal şi netemeinic, şi că nu i s-a dat posibilitatea să se apere. În rest, vocea îi tremura şi era roşu la faţă ca un rac, iar cand exista o întrebare mai incomoda din partea ministrului, se bâlbâia.

Tudorel i-a făcut rechizitoriul lui Lazăr

Ministrul Tudorel Toader a inceput în forţa cu o ironie la adresa membrilor Secţiei pentru procurori, cărora le-a transmis ca nu crede ceea ce se aude într-un mediu calificat, şi anume “că la nivelul CSM există deja o echipă restrânsă de membri tineri care elaboreaza un draft de aviz negativ. Chiar nu cred, sigur dumneavoastră cunoaşteţi adevarul mai bine decât mine”. A urmat apoi un schimb de replici între ministru şi procurorul Cristian Mihai Ban, dupa ce Toader a subliniat faptul că avizul CSM este unul consultativ. “Din pacate”, a raspuns Cristian Ban, care însă a primit imediat replica de la Tudorel Toader: “Din pacate, că nu ar trebui să fie deloc”.

Ministrul Justiţiei a criticat apoi decizia CSM de amânare a audierii lui Augustin Lazar de pe 13 pe 19 noiembrie: “Aţi amânat dansul cu şapte zile, aţi scurtat la mine cu o zi. Nu am interesul să trag de timp, un interes de care nu aş fi sigur în cazul procurorului general, care, mai mult decât cererea formulată la CSM, s-a adresat instanţei de contencios din Alba Iulia. Mâine (marţi, 20 noiembrie-n.r.) e termen, coincidenţa sau nu, chiar mâine când urma să aiba loc dezbaterea de aici. Procurorul General trage de timp, ca poate iese la pensie procuror general”. În acest context, la fel de ironic, ministrul Justiţiei i-a transmis ca este convins de interesul şi obiectivitatea membrilor Secţiei pentru procurori.

În ceea ce priveşte motivele revocarii lui Augustin Lazăr, Toader a ţinut să precizeze că nu are nimic personal cu acesta, “dar nu îşi are locul ca procuror general”. Apoi, ministrul Justiţiei a amintit episodul din sedinţa CSM din 2017, în care Augustin Lazăr se făcea ca nu ştie nimic despre protocoalele PICCJ-SRI, deşi chiar el semnase unul: “’Cum să facem aşa, cum să apelăm la asemenea inginerii, Doamne Dumnezeule’, fără să sufle vreun cuvânt că în 2016 semnase un astfel de document”. De asemenea, Toader a criticat şi faptul că Augustin Lazăr în momente importante se afla în deplasări în afara ţării, subliniind sş faptul că acesta şi-a delegat de multe ori atribuţiile: “Cel mai probabil, în momente importante procurorul general a fost în China sau în altă parte. Vă place foarte mult funcţia, dar aţi delegat de foarte multe ori atribuţiille. Cine a semnat delegările pe funcţii de conducere execuţie, dupa stiinţa mea competenţa delegărilor ar fi delegată către un adjunct?”.

De asemenea, Toader nu a uitat nici că Augustin Lazăr nu a luat vreo masură împotriva fostei şefe DNA Laura Kovesi, în privinţa căreia CCR a decis că a încălcat Constituţia, ba, mai mult, a pus la îndoială decizia de evaluare a acesteia şi a susţinut-o contrar realitătii. De altfel, ministrul a mai arătat că un alt motiv pentru care se impune revocarea îl reprezintă faptul că Augustin Lazăr a contestat deciziile Curţii Constituţionale, a uitat de prezumţia de nevinovăţie şi a lansat atacuri la adresa Parlamentului: “Aţi văzut că cineva a zis nişte penali, iar dumneavoastră, ca un specialist al dreptului, aţi spus inculpati de rang înalt, probabil că aţi uitat că există prezumţia de nevinovăţie. (…) Criticarea cu orice preţ a autorităţii legiuitoare. Am aflat că sunt 300 dosare având ca subiect magistraţi. Erau mai multe. Nu v-am înteles nici ca om, nici ca jurist. Vehement aţi contestat înfiinţarea Secţiei speciale, deşi CCR a stabilit că este o problemă de oprtunitate. Aveţi competenţă în materie de legiferare? Cei din secţie spun ca n-au fax, n-au grefieri, n-au cele necsare pentru a-şi desfăşura activitatea, v-am invitat şi în scris şi verbal la o discuţie pe această temă”.

Tudorel Toader i-a dat lovitura de graţie lui Augustin Lazăr în momentul în care l-a întrebat pe acesta ce le spune românilor care au stat luni sau ani în puşcărie şi care la final s-a dovedit că sunt nevinovaţi: “Ce le spuneţi românilor care au stat în puşcărie şi care au fost declaraţi nevinovaţi?”. Roşu la faţă, cu o voce tremurândă, Procurorul General al României a încercat să se eschiveze afirmând că nu el, şi nici procurorii nu pronunţă soluţii de condamnare, şi că cei care se simt prejudiciaţi au căi legale la dispoziţie. Lazăr nu a raspuns la întrebarea ministrului, şi, într-un mod jenant in opinia noastra, a aruncat vina în altă parte, cu toate că Tudorel Toader îl întrebase de cei care au fost trimişi în judecată de procurori şi care ulterior au fost achitaţi de instanţe. Şi cum Procurorul General devenea din ce în ce mai agitat, lucru care se observa cu ochiul liber, Toader i-a spus: “Am urmărit cum v-aţi înroşit progresiv şi vă tremura vocea. Speram să vă opriti la timp ca să nu evolueze şi mai mult”.

Pe de altă parte, la finalul sedinţei, ministrul Justiţiei a refuzat să răspundă la anumite întrebări primite în legatură cu procedura de revocare a lui Augustin Lazăr, amintind că nu el este cel evaluat: “Să nu confundăm pe cine evaluăm. Dumneavoastră trebuie să-l intervievaţi pe procurorul general. Eu, după procedură, puteam să nu vin. V-am dat un document pe care îl analizaţi, evluaţi şi trageţi concluziile pe care le-am spus la debutul sedinţei”. Totuşi, unul dintre membrii Secţiei s-a referit la recomandarea din cadrul MCV, de a suspenda procedurile de numire şi revocare a şefilor de parchete, întrebându-l pe ministru dacă o va respecta. “Am bănuit că aţi fost atent, dar mă conving că nu. Am zis că voi continua procedura. Care e obiectul întrebării? V-am răspuns”, a raspuns Toader.

 

 

 

Sursa: luju.ro

 

 

Related posts

Leave a Comment

five − 5 =