Ministrul Culturii îndeamnă primarii de comune să acceseze fonduri europene pentru cultură

Ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, i-a îndemnat luni pe primarii prezenți la Adunarea generală a Asociației Comunelor din România (ACoR) să depună proiecte pentru obținerea de fonduri europene, menționând că specialiștii din minister vor oferi sprijin pentru accesarea acestor linii de finanțare.

,,Vreau să vă dau doar trei sau patru exemple vizavi de liniile de finanțare deschise de către Ministerul Culturii în această primă parte a anului – bineînțeles, în speranța că vom avea și bugetul și nu vom mai avea opreliști de la Cotroceni (…). Una (dintre aceste linii de finanțare – n.r.) deja este deschisă, iar specialiștii noștri vor fi prezenți în câteva orașe din România unde am invitat inclusiv din UAT-uri. Dacă nu am trimis în anumite zone ale țării invitațiile, vor fi transmise, dar în funcție de graficul organizării acestor întâlniri. Întâlniri consultative și întâlniri în care să vă explicăm clar cum pot fi atrase aceste finanțări și respectiv accesate proiectele. Avem pentru bunuri culturale mobile peste 1.285.000 de euro. Sunt proiecte cu zero cofinanțare din partea instituțiilor publice, între 50.000 – 130.000 de euro. Informații pe ro-cultura.ro”, a declarat ministrul.

Un buget de peste 16 milioane de euro pentru restaurarea monumentelor istorice

El a menționat că de la 1 martie va fi lansat Ghidul solicitantului pentru un program care vizează restaurarea monumentelor istorice. Acesta va beneficia de un buget total de peste 16 milioane de euro, fiind finanțate proiecte cu valori cuprinse între 200.000 – 2.000.000 de euro, cofinanțarea din partea instituțiilor publice fiind de 0%.

,,Pentru festivaluri, conferințe și expoziții: peste 6,5 milioane de euro, 0% cofinanțare din partea instituțiilor publice, proiecte între 50.000 – 200.000 de euro. Vreau să vă asigur de tot sprijinul Ministerului Culturii, al specialiștilor. Ușa mea este deschisă pentru fiecare dintre dumneavoastră și vă vom sprijini în toate activitățile, acțiunile și intențiile ce doriți a le desfășura”, a spus ministrul.

Bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale din acest an, cel mai mare de după 1989

Valer Daniel Breaz a precizat că în acest an bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale va fi cel mai mare de după 1989, depășind un miliard de lei.

El a subliniat importanța păstrării tradițiilor în comunitățile locale, în contextul globalizării.

Cultura și identitatea națională trebuie păstrate, iar acest lucru trebuie făcut în primul rând de către dumneavoastră. Trebuie să fiți inițiatorii, trebuie să fiți cei care doresc să creeze o strategie astfel încât cultură și identitatea românească să nu dispară. Suntem într-o lume în care internetul – și o spun cu sinceritate și încredere – generează și manipulează tinerii sau tinerele generații și îi îndreaptă către alte direcții decât cele ce ar trebui să fie normale. Cultură și identitatea trebuie să își recapete locul de altădată. E păcat să pierdem anumite sărbători. E păcat să ne pierdem tradițiile. E păcat să uităm de originile noastre”, le-a transmis el primarilor.

Related posts

Leave a Comment

three + thirteen =