Astăzi, de la ora 10.00, miniştrii propuşi în Guvernul Ciucă sunt audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate, fiecare dintre ei având alocate 45 de minute. Joi, va avea loc votul pentru învestirea viitorului Executiv, într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Audierile miniștrilor urmează să se încheie după ora 17.00.
Primii programaţi sunt miniştrii propuşi la Cultură, Agricultură şi Sport, Lucian Romaşcanu, Adrian Chnesnoiu şi Carol Novak. Ultimii audiaţi sunt cei propuşi la Apărare, Familie şi la Antreprenoriat şi Turism, Vasile Dîncu, Gabriela Firea şi Constantin Daniel Cadariu.
Miniștrii PNL
Miniștrii UDMR
– Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.
– În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.
– Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus, marți seară, la Parlament lista Guvernului PNL-PSD-UDMR și programul de guvernare şi a susţinut că programul de guvernare se bazează pe: reziliență, stabilitate, transparență, echitate și eficiență.
„Am depus programul de guvernare al coaliţiei. El se bazează pe principiile de rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. El are în centru cetăţeanul român”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Guvernul vizează implementarea reformelor asumate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în special îmbunătățirea capacității instituționale, guvernanța corporativă, atingerea țintele europene de decarbonizare a transportului, digitalizarea transporturilor și creșterea siguranței în domeniu. De asemenea, se va implementa Planul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport.
„Mărirea punctului de pensie la 1.586 lei și creșterea indemnizației sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022; Susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022. Creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022”, sunt câteva dintre măsurile menţionate în programul de guvernare.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.