Mină dezamorsată în Marea Neagră. Strâmtoarea Bosfor a fost închisă până la încheierea operațiunii

28 martie 2022  |  05:20  |  👁 372 Vizualizari


Turcia a identificat o mină plutind la nord de Istanbul, în zona Mării Negre. Strâmtoarea Bosfor a fost închisă până la neutralizarea obiectului plutitor. Rusia a anunţat cu câteva zile în urmă că mai multe mine plutesc în derivă în Marea Neagră. Nu e clar dacă o furtună a rupt cablurile de ancorare a minelor din apropierea unui port ucrainean sau dacă acestea au fost tăiate. Bulgaria şi România au anunţat operaţiuni de monitorizare intensificată în apele teritoriale din Marea Neagră.

Un obiect asemănător unei mine a fost depistat în apropierea strâmtorii Bosfor, care a fost închisă timp de 4 ore. Câțiva pescari au observat mina plutind și au dat alarma. Imediat, Marina turcă a trimis nave specifice și echipe de scafandri.

Au ajuns și nave ale pazei de coastă. Au fost avertizate vasele comerciale să evite zona.

Ministerul turc al Apărării a venit cu precizări.

Hulusi Akar, ministrul turc al Apărării: În urma examinării, s-a stabilit că obiectul este o mină. A fost securizat într-o zonă. După examinare, s-a confirmat că este o mină veche şi a fost dezamorsată, în siguranţă, sub apă, de echipa noastră specială„.

Potrivit unui martor citat de Reuters, s-a auzit într-o zona de coastă, la nord de Istanbul, o bubuitură când mina a fost dezamorsată.

Elicoptere și forțe ale armatei turce au fost plasate în stare de vigilență. Ministerul turc al Apărării a anunțat că a contactat Rusia și Ucraina după acest incident.

Potrivit presei locale, traficul maritim în zonă a fost reluat. Marina turcă a intensificat operațiunile de patrulare în apele teritoriale.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.