O investigație jurnalistică internațională a scos la iveală faptul că un soft produs de o companie israeliană ar fi fost folosit pentru a spiona șefi de stat, jurnaliști, analiști, dar și cetățeni obișnuiți. Proiectat ca un instrument folosit de agențiile guvernamentale pentru a lupta împotriva terorismului și a crimei organizate, acest soft ar fi fost utilizat deja de diferite state, iar mii de telefoane ar fi fost monitorizate.
Un dosar de spionaj considerat de mulți analiști drept cel mai mare după dezvăluirile lui Edward Snowden.
Compania israeliană NSO este la originea acestui soft de spionaj cunoscut sub numele de cod – Pegasus care poate avea acces la toate datele deținute pe telefonul mobil. Jurnaliștii de investigație care sunt la originea acestor dezvăluiri au consultat un fișier cu peste 50 de mii de numere.
Firele investigației duc spre diferite țări printre care se afla și Ungaria, stat membru al Uniunii Europene, iar vizați ar fi mai mulți jurnaliști.
Potrivit dezvăluirilor, guvernul de la Budapesta condus de Viktor Orban nu este străin de acest proiect pe care l-ar fi folosit pentru a supraveghea ziariști și publicații independente.
Purtătorul de cuvânt al lui Viktor Orban a negat orice implicare a guvernului și l-a atacat pe jurnalistul de la Direct36 acuzându-l de «orbanofobie și ungarofobie».
Uniunea Europeană a reacționat după dezvăluirile făcute de Forbidden Stories iar poziția instituției a fost fermă și imediată.
Potrivit companiei israeliene producătoare, 15 state utilizează deja softul, dar nu pentru un spionaj de masa ci pentru ținte foarte bine precizate, care țin de lupta împotriva terorismului și a crimei organizate.
Jurnaliștii de la Forbidden Stories spun că nu se vor opri cu dezvăluirile din acest dosar de spionaj și că în perioada următoare vor da publicității numele a 13 șefi de state și de guverne care ar fi fost spionați prin proiectul Pegasus.
sursa: stiri.tvr.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.