Mii de români închiriază locuințe la negru. „Nu putem da facturi”

Oricine îşi închiriază casa sau apartamentul în regim hotelier este obligat să îi ofere turistului bon fiscal pentru banii primiţi. Asta spun reprezentanţii ANAF, dar în realitate, prea puţini sunt cei care se conformează şi au case de marcat.

Doar pe litoral sunt mii de oameni care găzduiesc turişti, în special în sezonul estival. Şi numai câţiva oaspeţi primesc o dovadă fiscală că au închiriat o cameră.

Între Constanța şi Năvodari, casele şi apartamentele de vacanţă s-au înmulţit considerabil în ultimii ani.

În Constanța, oamenii cu maşini înmatriculate în alte judeţe sunt acostaţi imediat. Dar proprietarii nu le dau şi bon fiscal.

Autorităţile nu ştiu câţi localnici închiriază camere pentru că nu merg toţi să-şi declare veniturile la ANAF şi să fie impozitaţi. Cei mai mulţi preferă variantă la negru pentru că este mai ieftină.

Fenomenul este răspândit în toată ţara, inclusiv în marile oraşe. În Timişoara am găsit o mulţime de oferte pe internet cu apartamente închiriate în regim hotelier.

Fiscul spune că o persoană care îşi închiriază apartamentul de mai mult de două ori are activitate comercială repetitivă şi trebuie să emită bon fiscal.

Pentru încasarea integral sau parțial cu numerar a veniturilor obținute din cedarea folosinței în scop turistic a locuinței, există obligația de a emite bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale și de a le înmâna clienților, iar la solicitarea acestora se vor elibera și facturi, în condițiile legii.

Ovidiu Bunget, director Departament Contabilitate şi Audit Universitatea de Vest din Timişoara: „Dacă doresc să mă constitui ca persoana fizică autorizată şi doresc să fiscalizez într-o altă formă, se poate face prin persoana fizică autorizată înregistrată la anaf. Dobândeşte un cod de identificare fiscal şi obţine venituri pe care le fiscalizează în acest mod.”

În cazul în care o persoană autorizată nu eliberează bon fiscal riscă dosar penal pentru evaziune fiscală. Lucrurile se complică dacă este vorba despre persoane neautorizate: ele pot fi sancţionate doar dacă cineva face o sesizare. Autorităţile din turism susţin că numai pe litoral sunt aproape 100.000 de locuri de cazare ilegale.

 

Sursa: stirileprotv.ro

Related posts

Leave a Comment

one × 1 =