Mii de copii din România au pierdut legătura cu școala. Mulți au tablete, dar nu au internet pentru a le putea folosi

23 decembrie 2020  |  10:00  |  👁 304 Vizualizari


Mii de copii din România au pierdut legătura cu şcoala şi există pericolul să nu o reia niciodată.

Tabletele pe care unii le primesc abia acum, după nouă luni de pandemie, sunt departe de a fi soluţia problemei.

Elevii din comunitaţile sărace nu au abonamente la internet, nu ştiu să folosească dispozitivele, iar părinţii lor nu se pricep să-i ajute.

Conştienţi de această realitate, experţii Băncii Mondiale recomandă guvernelor să conceapă urgent programe ample, de recuperare a învățării pierdute.

Vacanta de vară s-a prelungit periculos de mult pentru Andreea, o copilă de 10 ani din Drăgăneşti, Prahova, ce ar fi trebuit să participe la şcoala online, doar că nu are nici laptop, nici telefon, așa că a pierdut legătura cu doamna învățătoare.

Reporter„De când n-ai mai scris și desenat?”

Copil„Nu mai știu.”

Reporter: „Dimineața copiii fac școală, tu ce faci în perioada asta, cât ei sunt la școală?”

Copil„În casă. Mă uit la desene.”

Mama Andreei a făcut șapte clase și ar fi mulțumită daca fata ei ar atinge aceeași performanță.

Mama„Să se facă președinte n-aș vrea, dar acolo, pentru ea, să plece pe drum să știe că e în locul cutare, nu să întrebe: „Ce scrie aici”?”

Într-o altă casă din Drăgănești găsim înghesuiți 10 copii. Patru sunt de vârstă școlară și autoritățile au vrut să le dea tablete, însă tatăl le-a refuzat. Nu au internet, nu stiu să folosească dispozitivele și mai mult le-ar strica, spune el.

Reporter: „Păi și copiii cum mai pot învăța?”

Bărbat„Copiii nu mai învață deloc dacă nu avem tabletă din aia. Nu avem nici internet.”

Reporter„Când ai fost ultima dată la școală?”

Copil: „Demult.”

La nouă luni de la izbucnirea pandemiei, autoritățile anunță cu mândrie că au distribuit tabletele în aproape țoată țara, însă mulți copii nu le folosesc.

Ionuț Toma, primar Drăgănești„Nu îi poți obliga. Practic, dacă nu frecventează școala, profesorii sunt nevoiți să îi treacă absenți. Asta generează situația de a rămâne repetenți.”

Experții în educație ai Băncii Mondiale atrag atenția că și în țările cu sisteme de educație moderne, pandemia a dus la pierderi semnificative în învățare.

Situația este mai gravă la noi, pentru că școlile au fost închise luni de zile și este de-a dreptul dramatică în comunitățile sărace, unde lecțiile online sunt doar o poveste.

Specialiștii recomandă identificarea celor care au cel mai mult de suferit și integrarea lor urgentă în programe de recuperare.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.