Merkel îl sfidează pe Trump și vrea parteneriat cu Huawei pentru 5G

17 octombrie 2019  |  16:07  |  👁 519 Vizualizari


Germania a anunțat că nu le va interzice chinezilor de la Huawei să participe la licitațiile pentru noile rețele 5G. Pe final de mandat, Angela Merkel preferă să-l sfideze pe liderul american Donald Trump, cel care a cerut UE ca nu cumva să implementeze tehnologia chinezilor.

Germania a decis, marți, că nu le va interzice chinezilor de la Huawei să livreze echipamentele tehnologiei 5G. Un oficial guvernamental a confirmat că o astfel de decizie a fost luată, în ciuda apelurilor făcute de președintele Americii, Donald Trump.

Se pare că vocea excentricului lider de la Casa Albă n-a avut un ecou puternic în rândul țărilor europene. Până acum, în afară de Statele Unite, doar Australia și Noua Zeelandă au spus clar că nu vor accepta infrastructură 5G de la Huawei.

Decizia Germaniei a fost salutată imediat de compania chineză, evident. Interesantă va fi, însă, reacția președintelui american.

De ce îi acceptă Germania pe chinezii de la Huawei în cazul 5G

Scandalul în mijlocul căruia se află Huawei a fost declanșat după ce Trump a avertizat că în spatele companiei se află, de fapt, Guvernul de la Beijing. Prin intermediul echipamentelor de rețelistică ale companiei, Guvernul chinez ar putea intra în posesia unor informații sensibile din punct de vedere al securității naționale.

Trump a tunat și a fulgerat și a spus că va interzice Huawei pe teritoriul american. Ceea ce a și făcut. A făcut, însă, apel și la partenerii internaționali să procedeze la fel.

Motive de îngrijorare există și ele sunt mari. Legea din China prevede că firmele și societățile sunt obligate să predea autorităților orice fel de informații le sunt cerute. Huawei a negat mereu că ar spiona prin intermediul echipamentelor sale în beneficiul Guvernului de la Beijing.

În acest context, decizia Germaniei e văzută ca o gură de oxigen.

„Salutăm decizia Guvernului german care permite Huawei să fie parte din terenul 5G pe care se bat companiile. A politica securitatea cibernetică înseamnă a pune bețe în roate dezvoltării tehnologice și progresului social (…) Huawei va continua să lucreze transparent cu organismele de reglementare și cu clienții săi pentru a-i asigura că rețelele mobile sunt sigure”, au spus reprezentanții companiei chineze.

Decizia Germaniei, ecou la nivelul întregii Uniuni Europene

Huawei e prezentă deja în Germania și are legături strânse cu companiile de acolo. Lucrează cu Deutsche Telecom la unele teste din zona tehnologiei 5G și a livrat echipamente pentru toți operatorii telecom din țara Angelei Merkel.

Dar decizia luată de guvernul german poate influența și alte țări membre UE. Franța și Marea Britanie (cât încă mai e în UE) nu au luat deocamdată o decizie fermă. N-au spus dacă acceptă sau nu Huawei în cazul tehnologiei 5G.

Într-un raport recent, Statele Unite avertizau că există riscuri uriașe la care se expun țările europene care le deschid chinezilor ușa. Principalele riscuri de securitate ar fi introducerea de hardware, software sau defecte ascunse în rețeaua 5G, actualizări software necontrolate și backdoor-uri în versiunea de producție a produselor de rețea.

Ar exista o expunere crescută la riscuri legate de o dependență prea mare a operatorilor de rețele mobile pe furnizori. Acest lucru va conduce la un număr mai mare de căi de atac care ar putea fi exploatate de actorii amenințători.

Americanii încercau, de fapt, să vină și cu alte argumente în afara de încercările de spionaj și riscurile la adresa securității naționale.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.