Medicul din România care stă într-o garsonieră, dar a construit un spital cu bani împrumutați. Merita respectul nostru

Ionica Popescu a ridicat aproape de una singură primul centru medical de psihiatrie pentru copii din județul Vrancea.

Psihologul român Ionica Popescu are o poveste de viață extraordinară. A fost abandonată într-un orfelinat imediat după naștere, însă experiența a ambiționat-o să schimbe ceva. ”Copilăria mea a fost o experienţă mai puţin plăcută, iar oamenii care m-au sprijinit mi-au creat un univers la care uneori mă raportez şi acum. Ulterior, am crescut într-un mediu mai puţin favorizant unui climat armonios”, spune Ionica citată de Libertatea.
După ce a absolvit Facultatea de Psihologie, la Timișoara, a muncit la un leagăn de copii, reușind să-și deschidă și un cabinet privat de specialitate. Mai mult, după ani de muncă grea, Ionica Popescu a reușit să ridice primul centru de sănătate mintală din județul Vrancea, unde copiii abuzați fizic, psihic sau sexual pot primi asistență psihologică.
”Investiția este integral contribuție proprie. Centrul are însă nevoie stringentă de aparatură medicală psihiatrică de specialitate și de găsirea unei forme de decontare a serviciilor prestate de centru pentru copiii din familii dezorganizate sau pentru cei institutionalizați”, a explicat psihologul.

Ionica Popescu s-a împrumutat pentru a pune pe picioare clinica.
Centrul Medical de Psihiatrie Copii și Expertiză Psihiatrică Sf. Maria aflat la Petrești va acorda servicii precum screening pentru identificarea precoce a tulburărilor de dezvoltare a copilului, evaluare psihiatrică, evaluare psihologică și logopedică, dar și consiliere psihologică și educațională, terapie logopedică, dar și grupuri de terapie și dezvoltare personală pentru copii, adolescenți și părinți.
La Spitalul Judeţean din Oradea s-a realizat prima intervenţie chirurgicală pentru realizarea unui implant de neurostimulator medular, menită să salveze de dureri pacienţii de durerile insuportabile la coloană, intervenţia fiind efectuată de o echipă complexă formată de medici din Oradea, Cluj, Bucureşti şi Szeged.
Procedura este adresată unor persoane cu multiple intervenţii chirurgicale la coloana vertebrală şi care în urma operaţiilor au rămas cu dureri mari. “Noi spunem că nervul rămâne cu o «memorie a durerii» Este o durere cronică şi care nu răspunde la nicio altă procedură terapeutică uzuală – fizioterapie şi infiltraţii locale”, a declarat pentru Adevarul.ro coordonatorul Secţiei de Neurochirurgie, dr. Alin Blaga.
O soluţie pentru aceşti pacienţi o reprezintă neurostimularea medulară, aşa numitul Spinal Cord Stimulation, o procedură chirurgicală care presupune implantarea unui neurostimulator la nivelul coloanei. Cu ajutorul unei telecomenzi, pacientul generează impulsuri ori de cate ori simte durere iar dispozitivul blochează transmiterea durerii spre creier. De prima intervenţie realizată la Oradea a beneficiat o sălăjancă în vârstă de 50 ani care, în ultimii ani, a suferit 7 operaţii la coloană, cervical şi lombar, realizate la Cluj şi la Szeged.
“După ultima operaţie am rămas cu dureri foarte mari pe coloană şi mai ales pe picior. Nu mai puteam umbla, nu mă puteam îmbrăca, nu mă puteam spăla. Am încercat toate tratamentele, toate medicamentele, nimic nu m-a ajutat. În ultimii 2 ani, am trăit doar cu plasturi de morfină”, a povestit femeia pentru Adevărul.ro. Femeia a ajuns la Oradea trimisă de un neurolog din Cluj. “Mi-a spus că nu mai are ce să-mi facă, că a încercat tot ce se putea ca să mă ajute. Apoi şi-a adus aminte de echipa de neurochirurgi de la Oradea, care se pregăteau să facă primul implant de neurostimulator. Aşa am ajuns aici”, a mai spus sălăjanca.
Operaţia s-a realizat vineri iar pe parcursul procedurii pacienta a fost tot timpul trează şi a colaborat cu medicii care o chestionau pentru a şti locul exact în care să introducă electrozii, în aşa fel încât stimulii să îi acopere întreaga zonă dureroasă. “Când ea a simţit că o furnică în toată zona dureroasă, atunci am ştiut că suntem în locul potrivit”, a explicat doctorul Blaga. Din echipa de medici care au intrat în sala de operaţie au făcut parte medici orădeni, din Cluj, Bucureşti şi Szeged.
De precizat că implantul este doar provizoriu, pentru ca pacienta să il poată testa, însă rezultatul este, deja, peste aşteptări, căci intensitatea durerilor a scăzut spune chiar ea, cu peste 80%, în timp durerile urmând să scadă, la fel ca şi dozele de calmante, pacienta având posibilitatea să-şi reia activităţi pe care acum nu le poate face. “Înainte, abia dacă puteam să mă plimb prin casă. Ieşeam din casă rar, transpiram când trebuia să mă îmbrac. Acum, după operaţie, am făcut deja trei plimbări pe secţie, ba chiar şi la parter m-am dus. Nici nu pot descrie diferenţa”, spune, fericită, femeia.
Până în prezent, astfel de intervenţii chirurgicale se realizau în Timişoara, Iaşi şi Bucureşti ori în străinătate, unde preţul operaţiei poate ajunge şi la 25.000 euro, din care aproximativ 15.000 euro reprezintă preţul generatorului definitiv de impulsuri. De precizat că procedura este decontată în întregime de CAS.

Sursa : olt.ro

Related posts

Leave a Comment

nine − 5 =