Medicii noștri sunt tot mai epuizați și abia mai fac față numărului mare de bolnavi cu covid. În aceste condiții cei, din Ministerul Sănătății vin cu un plan.
Îngrijirea pacienților cu SARS-COV-2 se poate face și de către personalul medical care are alte specizari decât ATI infecțioase sau pneumologie.
Practic, au fost stabilite normele care le dau posibilitatea acestor angajați din sănătate să-și ajute colegii așa, cum s-a întâmplat și până acum, însă fără a trăi cu teama că pot fi acuzați de malpraxis. Această practică este întâlnită peste tot în Europa.
Această femeie abia a ocupat unul din cele două paturi libere de terapie intensivă în spitalul ROL 2. Medicii îi spun că în următoarea perioadă va fi nevoită să poarte o cască. În felul acesta o să respire mai bine.
În apropiere, după o săptămână, un bărbat tocmai a fost detubat. Însă din cei 22 de bolnavi internați aici, 16 sunt intubați și ventilați mecanic.
”Facem tot ce putem, în limitele noastre umane”
Îngrijirea unui astfel de pacient poate dura săptămâni întregi. După un an de muncă aproape continuă, epuizați și încărcați cu dramele pe care le văd zilnic, medicii nu se plâng, dar au nevoie de sprijin.
Medic: ”Aș vrea să îi văd pe toți cum s-ar descurca să muncească aici în condițiile în care sunt numai pacienți critici. Orice manevră are nevoie de 2-3-5 persoane, suprasolicitarea este fizică, psihică, facem tot ce putem, cât putem de bine, în limitele nostre umane”.
Acum, în secțiile de terapie intensivă sunt 1.364 de persoane. Dar, epuizați sunt și doctorii care îi îngrijesc pe ceilalți peste 11.000 de bolnavi cu infecția covid internați în secții din toată țara.
În fiecare spital este mare nevoie de personal care să îi ajute pe medicii din ATI, pe infecționiști și pneumologi să îi trateze pe bolnavii cu SARS-COV-2.