Maya Teodoroiu, deputat PSD Prahova: „Depolitizare nu inseamna semi-politizare. Audierile in Comisia Juridica au fost o mascarada”

23 decembrie 2020  |  14:05  |  👁 335 Vizualizari


Depolitizare in parchete nu inseamna semi-politizare!!!

Programul de guvernare al “noului CDR” vorbeste despre “depolitizarea” numirilor la varful parchetelor din Romania. O intentie laudabila. La audierile din Comisia Juridica, astazi, l -am intrebat pe dl. Stelian Ion, in calitatea sa de om politic, intr-un guvern politic, ce intelege prin “depolitizare”, cata vreme propune sa isi pastreze, ca ministru al justitiei,puterea de a propune procurorii cu functii de conducere la varful parchetelor. Dupa insistente, am primit in final un raspuns in care se referea la “avizul conform” al CSM pentru aceste numiri. Avizul conform da CSM-ului un anume drept de veto pe numiri, dar nu elimina rolul ministrului, care ramane esential in nominalizarea respectivilor procurori. Mai mult, poate genera “negocieri” netransparente, departe de ochii opiniei publice si ai magistratilor, intre ministrul justitiei – om politic si CSM – garant al independentei justitiei, pentru a se obtine in final acest aviz conform, pentru care, desigur, este nevoie sa fie schimbate intai legile justitiei! Pentru a cata oara??!!… Mai mult, sunt evidente blocajele care vor aparea in procedura de numire, daca ministrul si CSM ( banuiesc ca se refera la Sectia de procurori) nu cad de acord pe numiri.

Observand ca “strategiile” ( anticoruptie, de dezvoltare a sistemului judiciar etc.) raman doar simple cuvinte pe o hartie, daca nu stim ce se doreste de fapt, l-am intrebat care sunt primele trei masuri concrete( cu termene precise) pe care le are in vedere pentru “dezvoltarea justitiei romane”. Intrucat “audierile” au durat circa 15 minute, fiind doar o simpla mascarada, nu am mai avut ocazia sa il intreb pe ministrul propus al justitiei cum intelege sa dezvolte intr-un an( termenul propus de domnia sa) medierea si metodele alternative de solutionare a conflictelor, cata vreme exista decizii ale Curtii Constitutionale care ii limiteaza destul de clar initiativele in domeniu.

Nu am mai reusit sa il intreb nici care sunt datele concrete/studiile de impact in baza carora propune desfiintarea unei sectii din parchet – SIIJ si infiintarea alteia noi – dedicata infractiunilor de mediu. Pentru ca toate aceste masuri trebuie sa se intemeieze pe date si analize concrete, riguroase si facute publice, nu doar pe declaratii politice.

Maya Teodoroiu,

deputat PSD Prahova

https://www.facebook.com/111819777385109/posts/137763234790763/

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.