Măştile textile vor fi permise în şcoli, dar în anumite condiţii. Vizierele de protecţie, interzise pentru elevi

1 septembrie 2021  |  12:52  |  👁 383 Vizualizari


Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei au prezentat ordinul comun privind măsurile pentru începerea şcolii, care va fi semnat după avizul CNSU. Acesta prevede reguli clare în ceea ce priveşte măştile de protecţie pe care le pot folosi elevii în clase.
Copiii vor putea purta şi măşti textile în şcoli, cu condiţia să le acopere faţa.
Şcoala va funcţiona cu prezenţă fizică până la 6 la mie rată de infectare. Se va menţine distanţarea fizică, clasele vor fi aerisite, iar masca de protecţie va fi obligatorie în interior. În acest sens, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a anunţat că s-a ajuns la un consens împreună cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în ceea ce priveşte tipurile de măşti pe care le pot folosi elevii.
„Am ajuns la un consens în ceea ce privește tipul de mască purtat. Am recomandat purtarea măștii de tip medical pentru că este standardizată, dar am revenit și cu câteva precizări despre condițiile pe care măștile de tip textil trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi acceptate.
Acestea trebuie să fie adaptate feței și să acopere corect nasul și bărbia. Și am precizat că se interzic alte tipuri de dispozitive care uneori sunt folosite pe post de mască”, a explicat Ioana Mihăilă. Ea a mai precizat că acele viziere de protecţie pot fi folosit doar de către profesorii din învăţământul special atunci când este nevoie de vizualizarea feţei de către elevi.
În spaţiile deschide acestea nu vor mai fi obligatorii, cu excepţia festivităţilor de deschidere a anului şcolar unde se aşteaptă aglomeraţie.
13 milioane de măşti de protecţie pentru şcoli
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că există în stoc 13 milioane de măşti pentru a fi puse la dispoziţia şcolilor şi vor mai ajunge şi alte măşti care există la autorităţile locale. Ministrul apreciază că stocurile sunt suficiente.
”Nu am impus un anumit tip de mască, am făcut demersuri pentru a ne asigura că în rezerva de stat stocurile sunt suficiente şi sunt suficiente. Sunt 13 milioane de măşti pentru şcoli. Sunt alte măşti la autorităţi locale care vor fi puse la dispoziţia şcolilor”, a declarat, miercuri, Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă. Ministrul a explicat că ”vor exista măşti pentru toţi aceia care vor solicita acest lucru”.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat că la nivelul DSP-urilor sunt disponibile 13 milioane de măşti pentru elevi, dar şi autorităţile locale au la dispoziţie măşti de protecţie care erau destinate persoanelor defavorizate şi care nu au fost distribuite. ”Azi noapte a fost publicată OUG prin care am disponibilizat măştile pentru persoanele defavorizate care se aflau la autorităţile locale”, a explicat Mihăilă. Aceasta a precizat că, de exemplu, Timişoara are 400.000, Oradea 200.000, Braşov 200.000.
Controverse pe tema măştii de protecţie
În urmă cu doar câteva zile, ministrul Sănătăţii anunţa că măştile textile vor fi interzise în şcoli și universităţi.
„Suplimentar față de ce a fost prevăzut în anul anterior, măștile utilizate de către elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și la nivelul universităților și facultăților, trebuie să fie măști de uz medical. Deci nu se mai permite utilizarea măștilor textile”, susţinea Ioana Mihăilă.
Ministrul Educaţiei a militat însă pentru permiterea şi a celor textile, întrucât „copiii sunt foarte atraşi de măşti cu floricele, ursuleţi, tot felul de modele şi le-ar purta mai natural, ar fi mai acceptabil”.
„Ideea este să fie obligatorie masca de protecţie aşa cum este definită în actele normative masca de protecţie pentru a acoperi gura şi nasul pentru că atunci când îşi fac temele şi se concentrează folosesc degetelele pentru unele lucruri din reflex şi dacă vor purta masca de protecţie, şi vor purta masca de protecţie, atunci aceste lucruri vor fi anihilate”, declara Sorin Cîmpeanu.
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.