Mascarada testelor rapide: interzise asimptomaticilor!

18 decembrie 2020  |  06:43  |  👁 409 Vizualizari


După ce Ministerul Sănătății le-a scos din farmacii, Raed Arafat ne anunță că testele rapide cumpărate de Guvern nu vor fi risipite pe asimptomatici, care nu vor avea dreptul să știe dacă sunt sau nu infectați. Motivația lui Arafat pentru această discriminare a fost aceea că testele rapide făcute asimptomaticilor ar pune presiune pe sistemul de urgență.
Deși toate organismele internaționale au cerut statelor să majoreze capacitatea de testare PCR, pentru a opri răspândirea virusului, Guvernul României nu dă niciun semn că ar avea de gând să se conformeze. Mai mult, în ultimele săptămâni, numărul de teste a scăzut vertiginos, stabilizându-se undeva la 28.000, din care doar 18.000 făcute în sistemul public. Varianta testelor rapide antigen, a cărei eficiență a fost recunoscută la nivel mondial, ar fi fost o soluție, însă Guvernul, prin Ministerul Sănătății, a luat o măsură șocantă: a interzis vânzarea acestora în farmacii, de unde oamenii și le puteau cumpăra la prețuri de 45 de lei, față de 450 de lei costul unei testări PCR.  Ca să acopere vociferările opiniei publice, reprezentanții Guvernului, dar și președintele Iohannis au tot repetat că vor fi achiziționate 3 milioane de teste rapide antigen. La aproape o lună și jumătate, primele 300.000 de astfel de teste vor ajunge, în sfârșit, în spitale. Raed Arafat a anunțat că testele rapide vor da rezultatul în 15 minute și că la nivel european este luată în calcul posibilitatea ca testele rapide antigen să devină instrument de diagnosticare, iar în cazul în care acestea arată prezenţa bolii să nu mai fie nevoie de confirmarea prin test PCR. Dar, surpriză, acestea nu vor fi pentru oricine. ”Nu testăm asimptomatici. Săptămâna viitoare, din ce am discutat cu domnul ministru Tătaru, vom începe să dăm şi serviciilor de ambulanţă, şi atunci când te duci la un suspect, la un simptomatic, atunci da, poţi să faci testul. Deci să înţeleagă lumea: nu vom face teste la cerere, la telefon, să vină ambulanţa să mă testeze. Exclus. Dacă ne chemi şi vedem că nu ai simptome, nu te testăm, pentru că asta înseamnă că pui sistemul de urgenţă sub presiune”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Testare cu porția
În noiembrie, Crucea Roșie reușea să achiziționeze teste rapide antigen cu doar 22 de lei bucata, dovadă că efortul guvernamental de cumpărare a 3 milioane de astfel de produse este minor. Țările europene au început de ceva vreme testarea în masă a populației, folosind testele rapide antigen. După succesul Slovaciei, care a redus cu 60% rata infectărilor, și Austria a decis testarea extinsă cu teste rapide. ” Izolarea parţială instituită în România nu a reuşit să încetinească propagarea virusului. La noi toate cazurile și necazurile vin de la definiția de caz. Se vede clar că nu vor nici creșterea numărului de teste și nici asigurarea gratuității acestora. Falsa economie a netestării ne costă mii de vieți și locuri de muncă. Strategia actuală este eșuată! România poate beneficia de teste rapide cu finanțare europeană. Programul de testare extinsă (gratuită, inclusiv a celor fără simptome), pe care l-am susținut încă din martie și în Parlamentul European, a primit sprijin la nivel european, UE aprobând 100 milioane de euro pentru aceste teste”, declara europarlamentarul dr.Tudor Ciuhodaru. Acesta a semnalat că testarea extinsă este necesară pentru a se descoperi tocmai acei purtători asimptomatici, care reprezintă proporția covârșitoare- 80% din cei pozitivi și pe care azi nu-i testează nimeni.
Tătaru le-a interzis
Pentru a crește accesul populației la diagnostic, Ministerul Sănătății încurajează extinderea utilizării acestui tip de testare, dar într-un cadru reglementat, în conformitate cu recomandările organismelor internaționale OMS și ECDC și în beneficiul superior al persoanelor testate și al populației generale, justifica Tătaru interzicerea vânzării testelor rapide antigen de către farmacii. “Testarea trebuie realizată în deplină siguranță pentru persoana testată și, pentru ca să existe beneficiu pentru sănătatea publică, rezultatul trebuie raportat, monitorizat și cuantificat”, afirma ministrul Tătaru.
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.