Masca fashion te protejează de coronavirus doar dacă îndeplinește aceste criterii

22 octombrie 2020  |  07:07  |  👁 812 Vizualizari


Masca fashion a devenit un accesoriu popular, în parte pentru că e refolosibilă, în parte pentru că se poate asorta la ceea ce porți. Dar e important să știi că nu te protejează decât dacă îndeplinește câteva criterii de bază.

Masca fashion a devenit deja un trend, cu tot felul de brand-uri realizându-și propriile modele, cu influencers care își asortează masca la haine sau cu personaje care o folosesc ca suport pentru mesaje politice, așa cum se întâmplă în aceste zile în SUA, unde îndemnul de a vota se regăsește pe măștile multora.

Însă este important de știut că masca fashion nu oferă întotdeauna protecție împotriva coronavirusului – chiar dacă, utilizată așa cum trebuie, masca nu îl protejează neapărat pe cel care o poartă, ci constituie o barieră astfel încât picăturile de salivă emise de acesta să nu ajungă la alte persoane, deci îi protejează mai ales pe ceilalți.

O asociație din România, Pro Consumatori, a emis un comunicat prin care arată că masca fashion este folosită de unul din 5 români care alege să poarte mască de protecție, dar asociația anunță și că aceste măști nu sunt neapărat sterile și că ar proteja doar împotriva inhalării prafului și a polenului. Reprezentanții asociației susțin că aceste măști nu sunt dispozitive medicale, însă faptul că sunt lavabile, reutilizabile și ajustabile le poate face atrăgătoare pentru mulți.

Pe de altă parte, specialiștii au susținut încă de la debutul pandemiei de coronavirus că masca fashion poate fi o soluție, mai ales în momentele în care au existat crize în furnizarea echipamentelor de protecție către personalul medical. Pe fondul unor astfel de crize, populația din SUA dar și din multe țări europene a fost sfătuită să poarte măști realizate din materiale textile, ba chiar și eșarfe în jurul nasului și al gurii. Mai mult chiar, centre medicale importante, precum Johns Hopkins și altele, au publicat tutoriale în care învățau publicul să își realizeze propriile măști de protecție, cu filtre sau fără, dar întotdeauna realizate din mai multe straturi de material textil.

Totuși, masca fashion, realizată din material textil, poate fi eficientă, deși într-un procent mai mic decât cea medicală, mai ales atunci când toată lumea poartă mască, în condițiile în care nici un model de mască medicală nu oferă o protecție de 100%.

Este, însă, important ca masca fashion să îndeplinească câteva criterii esențiale. Aceasta trebuie realizată din multiple straturi – de la 3 în sus, spun specialiștii, trebuie purtată întotdeauna astfel încât să acopere atât gura, cât și nasul, trebuie să fie prinsă ferm după urechi sau în spatele capului, astfel încât să nu lase spații largi prin care se pot elimina particule de salivă, trebuie să permită respirația lejeră și să fie spălată după fiecare utilizare.

De asemenea, este important ca masca fashion să nu fie deformată la spălare, sau să sufere modificări în structura sa sau în textura materialului din care este realizată. Specialiștii au avertizat în mai multe rânduri și în legătură cu detergenții cu care se poate spăla masca și au avertizat că aceasta nu ar trebui, în nici un caz, să fie spălată cu soluții pe bază de clor, care pot afecta integritatea măștii.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.