Marea Britanie va studia ”pe termen lung” furnizarea unor avioane de luptă Ucrainei

9 februarie 2023  |  06:44  |  👁 123 Vizualizari


Premierul britanic Rishi Sunak i-a cerut ministrul său al apărării Ben Wallace să studieze posibilitatea de a livra Ucrainei avioane de luptă, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt de la Downing Street, care a subliniat însă că este vorba despre o opţiune „pe termen lung”, iar deocamdată Ucraina are nevoie de alte soluţii militare pentru a face faţă invaziei ruse, consemnează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Odată cu vizita efectuată miercuri de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Londra, Sunak a anunţat extinderea programului de pregătire oferit armatei ucrainene în timp ce aceasta luptă împotriva trupelor ruse; acest program va include şi instruirea unor piloţi militari ucraineni pentru a folosi avioane de luptă occidentale.

Dar „nu a fost luată încă nicio decizie” de a livra Ucrainei avioane de luptă, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt, care anterior a explicat totodată că „nu ar fi practic” să fie oferite Ucrainei avioane extrem de sofisticate, precum Eurofighter Typhoon sau F-35, aflate în dotarea forţelor aeriene britanice, având în vedere perioada îndelungată de instruire a piloţilor militari pentru a le folosi, perioadă ce poate merge şi până la cinci ani în cazul avioanelor de ultimă generaţie.

„Suntem dispuşi să facem tot posibilul să antrenăm aceşti piloţi cât mai repede posibil, dar vorbim de material militar complex. Aşa cum ştiţi, actuala perioadă de antrenament pentru piloţii britanici este de cinci ani”, a indicat reprezentantul guvernului de la Londra.

Totuşi, Ministerul britanic al Apărării examinează „activ”opţiunea de a trimite Ucrainei avioane de luptă, a mai spus purtătorul de cuvânt al lui Rishi Sunak, subliniind însă că „pe termen scurt” Ucraina are nevoie de alte arme şi de alte variante pentru a face faţă unui conflict în desfăşurare.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.