Macron invită Marea Britanie într-o nouă comunitate politică europeană și propune o amplă reformă. Tratate revizuite, vot mai rapid în unele domenii, votul unanim abandonat pentru anumite politici

10 mai 2022  |  05:44  |  👁 114 Vizualizari


Ziua Europei a fost celebrată într-o manieră mai puțin obișnuită. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a lansat în Parlamentul European de la Strasbourg o adevărată provocare la nivelul întregului continent: crearea unui spațiu comunitar bazat pe valori comune. Această nouă structură le va permite tuturor statelor democratice, inclusiv Regatului Unit și Ucrainei, să împărtășească principiile europene de bază.

Președintele Macron a spus că realegerea sa confirmă că francezii doresc dezvoltarea spațiului european.

În plenul Parlamentului de la Strasbourg, Macron a subliniat că, în loc să se diminueze valorile europene pentru a permite aderarea rapidă a altor state, este necesară o nouă construcție continentală.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Această chestiune rămâne – cum ar trebui să organizăm Europa din punctul de vedere politic care merge dincolo de Uniunea Europeană? Este obligaţia noastră să răspundem la această întrebare astăzi şi să creăm ceea ce voi numi în faţa dvs. o comunitate politică europeană. Această nouă organizaţie le va permite naţiunilor europene democratice să adere la valorile noastre de bază, să găsească împreună un nou spaţiu al cooperării în domeniile politic, al securităţii, al energiei, al transporturilor, al finanţării infrastucturii şi social, în special în privinţa tinerilor„.

Președintele Franței a adăugat că își dorește ca în anumite domenii votul să fie mai rapid, dar că este necesară și o reformă a documentelor și tratatelor europene, pentru ca acestea să fie mai eficiente.

Cetățenii europeni vor ca uniunea celor 27 de națiuni să devină mai corectă, mai solidară și să aibă un rol conducător în combaterea schimbărilor climatice.

Macron este de părere ca în anumite domenii sau politici trebuie să fie abandonat principiului votului unanim.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.