Esec in instanta pentru fostul sef al DNA Ploiesti Lucian Onea, zis “Lucica” (foto stanga), si fostul procuror Mircea Negulescu, zis “Zdreanta”sau “Portocala” (foto dreapta).
Inalta Curte de Casatie si Justitie a prelungit in 9 septembrie 2019 masura controlului judiciar in dosarul in care cei doi au fost trimisi in judecata, printre altele, si pentru represiune nedreapta si complicitate la aceasta infractiune, pentru fabricarea dosarului „Serghei Petrus”, in care tinta era ex-deputatul Sebastian Ghita.
Cei doi „paraditori”, care au fost demascati ca l-au constrans pe fostul deputat Vlad Cosma sa formuleze un denunt fals si sa plasmuiasca probe impotriva lui Sebastian Ghita, merg din esec in esec, si asta pentru ca Inalta Curte de Casatie si Justitie le prelungeste periodic controlul judiciar, considerand ca inca subzista motivele pentru care a fost instituita aceasta masura de catre procuroarea Adina Florea de la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie. Pe timpul controlului judiciar, Negulescu si Onea nu au voie, printre altele, sa ia legatura unul cu altul, sa detina, sa foloseasca si sa poarte arme.
Iata minuta ICCJ din 9 septembrie 2019:
“In temeiul art. 348 alin. (2) Cod procedura penala raportat la art. 207 alin. (2) si alin. (4) Cod procedura penala, mentine masura preventiva a controlului judiciar dispusa fata de inculpatii: Onea Lucian Gabriel si Negulescu Mircea, cu obligatiile si restrictiile stabilite in sarcina acestora prin incheierea de sedinta din camera de consiliu din data de 18 iulie 2019, pronuntata judecatorul de camera preliminara, in dosarul nr. 1916/1/2019/a1.1 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia penala.
In baza dispozitiilor art.215 alin. (3) Cod procedura penala atrage atentia inculpatilor Onea Lucian Gabriel si Negulescu Mircea ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor stabilite in sarcina lor, masura controlului judiciar poate fi inlocuita cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive. Dispune efectuarea cuvenitelor comunicari, conform prevederilor art.215 alin. (5) Cod procedura penala. Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore de la pronuntare”.
Onea si Negulescu au fost trimisi in judecata in iulie 2019 printr-un rechizitoriu semnat de procuroarea Adina Florea de la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie. Trimiterea in judecata a lui Onea si Negulescu, acesta din urma exclus intre timp din magistratura, a avut loc in dosarul deschis ca urmare a plangerii penale formulate de fostul deputat Vlad Cosma. Este vorba despre cazul “Serghei Petrus”, denuntatorul inventat de DNA pentru a-i executa pe Victor Ponta si Sebastian Ghita in dosarul “Toni Blair”, denuntator care in realitate era fostul deputat Vlad Cosma.
Iata comunicatul SIIJ privind trimiterea in judecata a lui Lucian Onea si Mircea Negulescu:
„Procurorii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Onea Lucian Gabriel, sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare, represiune nedreapta, cercetare abuziva, instigare in forma continuata la comiterea, fara vinovatie, sub forma participatiei improprii a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata si
Negulescu Mircea, sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreapta, instigare in forma continuata la comiterea fara vinovatie sub forma participatiei improprii a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
In rechizitoriul intocmit in cauza s-a retinut urmatoarea situatie de fapt:
Inculpatul Onea Lucian Gabriel, in calitate de procuror la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti, in instrumentarea a doua dosare penale, in calitate de procuror de caz, impreuna cu inculpatul Negulescu Mircea, in calitate de procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe un martor denuntator sa plasmuiasca un denunt in numele unei persoanei imaginare, sa intocmeasca in fals, in format electronic, tabele care contin numele unor persoane – locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetatenie romana in anul 2014, cu scopul de a dovedi infractiunea de coruperea alegatorilor pretins savarsita de persoana impotriva careia s-a formulat denuntul.
De asemenea, in calitatile mentionate anterior, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu ajutorul inculpatului Negulescu Mircea, la data respectiva procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, a dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru infractiunea de coruperea alegatorilor fata de o persoana despre care stia ca nu este vinovata. Totodata, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu sprijinul inculpatului Negulescu Mircea, in cursul lunii mai 2015, in solutionarea celor doua dosare penale, a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrangeri asupra martorului denuntator.
In rechizitoriu, se mai retine ca inculpatul Onea Lucian Gabriel, in calitate de procuror la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti, in mod repetat, impreuna cu inculpatul Negulescu Mircea, in calitate de procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in perioada aprilie – mai 2015, l-au determinat pe martorul denuntator sa contrafaca, prin exercitarea de constrangeri, a unui denunt si a unor tabele in format electronic continand nume de persoane din Republica Moldova care ar apartine unor cetateni romani imaginari”.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.