La ce afecțiuni ale pielii vă expuneți când mergeți la piscină sau ștrand?

Vara s-a incheiat, insa caldura pare sa mai persiste si in luna septembrie. Piscinele si strandurile inca mai sunt populate de oameni. Putini dintre acestia stiu ca o zi petrecuta la piscina sau strand poate fi suficienta pentru a contracta diferite afectiuni ale pielii. Dr. Lorena Ardelean, medic specialist dermatovenerolog in cadrul MedLife, explica intr-un interviu care sunt cele mai frecvente afectiuni ale pielii aparute in urma bailor la piscina si cum pot fi recunoscute acestea.
Dr. Lorena Ardelean, medic specialist dermatovenerolog:
Ce afectiuni ale pielii pot sa apara in urma mersului la piscina?
Dr. Lorena Ardelean: Cele mai frecvente afectiuni dermatologice care apar la stranduri sau la piscine sunt micozele, infectiile cutanate, afectiunile virale si diversele reactii alergice la substantele dezinfectante.
Prin ce se caracterizeaza aceste afectiuni?
Dr. Lorena Ardelean: Cele mai frecvente sunt leziunile aparute pe piele sub forma unor mici pete brune, cafenii sau chiar depigmentate la nivelul trunchiului. Este vorba si despre micoza piciorului in care apar leziuni de tegument macerat, fisuri, prurit cutanat si care ulterior se pot suprainfecta bacterian. Dintre afectiunile cutanate infectioase cele mai frecvente sunt infectiile cu stafilococi, precum furunculul, leziunea dureroasa, rosie, umflata, purulenta sau foliculitele, infectiile bacteriene, micile cosuri care pot aparea pe trunchi sau pe toracele posterior. Dintre afectiunile cutanate virale mentionez verucile vulgare sau acei negi durerosi care trebuie cauterizati sau moluscum contagioscum manifestat prin mici ridicaturi ombilicate. Pacientilor cu acnee vulgara li se pot agrava leziunile din cauza clorului existent in apa de bazin. Reactiile alergice care pot sa apara prin contactul cu substantele dezinfectante sau chiar clorul, insotite de prurit cutanat. Mai rar poate sa apara granulomul de piscina, o leziune se manifesta in zona genunchiului sub forma unei ridicaturi violacee. Apare de obicei pe o leziune preexistenta, este cronica si poate sa duca chiar la ulceratii, avand o perioada de incubatie de cateva saptamani.


Pot aceste afectiuni sa aibe si alte cauze in afara de mersul la piscina?
Dr. Lorena Ardelean: Pot aparea si in alte contexte, iar prin mersul la piscina sau la bazin se pot agrava.
Ce persoane sunt mai predispuse la contractarea acestor afectiuni?
Dr. Lorena Ardelean: Cei mai predispusi sunt copiii, varstnicii, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar deficient.
Pot fi prevenite aceste afectiuni?
Dr. Lorena Ardelean: Exista mai multe metode prin care ele pot fi prevenite prin spalatul la dus cu sapun inainte si mai ales dupa iesirea din bazin, utilizarea papucilor in timpul dusului. Orice apa statuta, calduta predispune in special la micoze. De asemenea nu trebuie imprumutati papucii altor persoane si trebuie evitat epilatul macar cu o zi inainte de a merge la bazin, pentru ca se pot produce mici fisuri prin care patrund microbii.
Ce solutii exista in cazul bazinelor care nu au dușuri?
Dr. Lorena Ardelean: Ar trebui facut un dus acasa, inainte de a pleca la piscina si inca unul la intoarcere.
Exista anumite leacuri pe care pacientii si le pot administra singuri daca banuiesc ca au contractat una dintre aceste afectiuni? Cum tratam genul acesta de afectiuni?
Dr. Lorena Ardelean: Cel mai indicat ar fi ca pacientii sa se adreseze unui medic dermatolog imediat dupa ce observa aparitia unei leziuni pe piele. Cel mult isi pot aplica un spray antimicotic la nivelul talpilor, dupa ce ajung acasa.

Related posts

Leave a Comment

17 − six =